Защо ноктите на краката почерняват?

гъбички по ноктите

Ноктите на всеки човек могат да почернеят в даден момент. Дори да водите здравословен начин на живот, да се храните правилно, да се грижите за ноктите си с разни козметични процедури, да носите удобни обувки, по някаква причина те все някога могат да почернеят. Ето какви биха могли да бъдат причините за почерняването на ноктите по краката:

Много хора се сблъскват с този проблем, но го подценяват, мислейки че ще отшуми сам. Препоръчително е да се консултирате с лекар, защото може да става дума за нещо по-сериозно.

В повечето случаи става дума за субунгвален кръвоизлив. Той възниква в резултат на наранявания, изпускане на тежест върху пръстите, носене на неудобни обувки. Ето защо, това състояние се среща често при спортисти.

За да избегнете тези проблеми, редовно режете ноктите си, купувайте един номер по-големи обувки, които няма да ви стягат, носете чорапи, изработени от материали, които усвояват влагата. Тези от полиестер са добра идея.

В случай че кръвоизливът ви причинява силна болка, незабавно потърсете лекар. Може да се наложи интервенция, свързана с пробиването му с игла, което ще освободи кръвта.

Гъбична инфекция

черен нокът на крака

Както споменахме, почерняването на ноктите би могло да бъде индикатор за сериозно заболяване. Най-често срещаните подобни проблеми са микроспория, трихофитоза, рубромикоза.

Ако скоро не сте се удряли някъде или изпускали нещо върху крака си, носите удобни обувки, но ноктите ви пак потъмняват, това може да бъде признак за гъбична инфекция. В този случай потърсете медицинска помощ. Лекарят ще проведе необходимите изследвания и ще ви постави точна диагноза. В комбинация с подходящите лекарства, ще разрешите проблема си по-бързо.

Как да избегнете гъбична инфекция?

За да предотвратите заболяването, следвайте тези прости правила:

1. Поддържайте дома си чист, особено банята.

2. Не ходете боси, когато ходите в обществени бани, сауни, басейни. Задължително вземете чехли със себе си.

Вече знаете възможните причини за почерняването на ноктите. Винаги носете удобни обувки, опитайте да избягвате наранявания по краката си. Пазете ги.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати