Децата на майките-пушачки стават дебели

Децата на майките-пушачки стават дебели
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Майките, които пушат активно по време на бременността си, обричат децата си на затлъстяване в тийнейджърските им години.

Това е изводът на учени, които изследвали влиянието на цигарения дим върху плода в утробата, съобщи вестник "Дейли Мейл".

Според изследователите тези бебета са предразположени да трупат повече мазнини в по-късен етап от живота си в сравнение с връстниците си, чийто майки не са употребявали никотин през деветте месеца на бремеността си.

Децата на майките-пушачки стават дебели

Тинейджърите, чиито майки не са спрели цигарите, могат да натрупат три пъти повече излишни килограми. Учените обясняват, че никотинът остава в тялото на бебето по-дълго отколкото в тялото на майката. Това може да повлияе на определени части от мозъка, включително на тези, които контролират какво и по колко да ядем, категорични са учените.

Резултатите от още едно интересно изследване, засягащо бременните жени, станаха ясни тези дни. А именно, че децата, чиито майки не са били излагани на слънчева светлина през първите три месеца от бременността, имат по-висок риск да развият множествена склероза.

Този извод е на учени от Австралия. Излагането на слънчева светлина е основен източник на витамин D. А ниските му нива се свързват с повишен риск от множествена склероза.

Ето защо експертите смятат, че недостатъчното излагане на майките на слънчева светлина може да засегне имунната система на зародиша и по този начин да го предразположи към развитие на множествена склероза по-късно през живота му.

Резултатите са на базата на проучване, обхванало 1524 пациенти с множествена склероза, родени между 1920 и 1950 година. Родените през ноември и декември са непропорционално голям брой. Което означава, че първото тримесечие на развитието им е било между април и юни – зимните месеци в южното полукълбо, когато майките се скриват в домовете, за да избегнат студа.

По-малко пациенти са родени между май и юни – което означава, че първите тримесечия на развитието им са били между септември и ноември, лятото в южното полукълбо.

"Може би трябва да се обмислят добавки на витамин D за предотвратяване на множествена склероза и по време на развитието на зародиша", смятат авторите на изследването Джудит Стапълс и Линет Лим от Австралийския национален университет в Канбера, и професто Ан-Луис Понсонби от Института Мърдок.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати