Как да се справим с параноята

Параноя

Параноята може да е симптом, породен от редица състояния, включително параноидно разстройство, параноидно разстройство на личността или шизофрения. Причината за параноята е неизвестна, но се смята че генетиката играе голяма роля.

Симптоми на параноя

Параноидните симптоми могат да варират от леки до тежки. Те зависят от причината, но като цяло при човек, който е параноик, се наблюдават някои от следните симптоми: Лесно се обиждат, не се доверяват на никого (дори и на най-близките), не могат да понасят критиката, трудно и дори невъзможно да простят, постоянно мислят, че всички говорят зад гърба им и са против тях, чувстват че са под постоянна заплаха от нещо или от някого.

Състоянието причиняващо параноя, може да бъде трудно за диагностициране, защото чувството на недоверие е обичайно за много психични разстройства и се среща често и при хора с деменция. Друга трудност е, че човек, който има параноя, може да избягва лекари, болници и други медицински заведения от страх да не бъде наранен.

Лечение на параноя

Лечение на параноя при специалист

Въпреки че няма абсолютен лек за състоянията, които причиняват параноя, лечението може да помогне на човек да се справи с тези симптоми и да живее по-добре и по-спокойно. Справянето с параноята зависи от вида и степенната на състоянието, но може да включва различни практики.

Медикаменти при параноя

Лекарствата против тревожност или антипсихотиците могат да помогнат с облекчаването на някои от симптомите. Въпреки това има чести случаи, при които човек с параноя отказва да приема лекарства, защото се страхува, че това ще му навреди.

Терапия на параноята

Терапията за лечение на параноя също оказва положително влияние върху хора с тази диагноза. Но и тук, както при медикаментите, се наблюдават много случаи, в които хората отказват да разговарят открито и свободно с терапевт, така че напредъкът може да бъде изключително бавен.

Умения за справяне с параноя

Медитация за лечение на параноя

Други лечения имат за цел да подобрят способността на човек да се социализира. Опциите могат да включват релаксираща терапия, техники за намаляване на тревожността и промяна на поведението.

Болничен прием

В по-тежките случаи, може и дори е желателно да се наложи хоспитализация, докато състоянието, причиняващо параноя се стабилизира.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати