Масла срещу изгаряния

Етерично масло срещу изгаряне
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Етеричните масла от всякакъв вид стават доста популярни като алтернативни домашни средства за различни нужди. Те могат да се използват ефективно при грижа за косата, обезболяване, ухапвания от насекоми.

Ползват се масла и за лечение на изгаряния, които са леки. Дълбоките изгаряния, от друга страна, трябва да бъдат прегледани от лекар.

Етеричните масла са предназначени да се разреждат в базово масло, преди да се нанасят върху кожата. Те също могат да се вдишват за ароматерапия, но не трябва да се приемат през устата.

Етеричните масла са изключително ефективни срещу изгаряне от първа степен, но с тях трябва да се работи внимателно, за да бъдат избегнати неприятни странични ефекти.

кои етерични масла помагат при изгаряния

Масло от лайка например традиционно се използва за зарастване на рани. Освен това е популярна добавка към лосиони и продукти за кожа. Подобно на алое вера, има емолиентни, хидратиращи и подмладяващи кожата свойства. Проучванията показват, че маслото от лайка може да помогне за излекуване на леки изгаряния. Това включва и слънчеви изгаряния.

Евкалиптът е популярно етерично масло, особено за заздравяване на рани и изгаряния. Освен това е стягащо, противовъзпалително и антимикробно. Изследване от 2015-та година дори препоръчва използването на масло от евкалипт като средство срещу слънчеви изгаряния и срещу всякакви кожни проблеми, въшки и ухапвания от насекоми. Той може също да играе роля в подпомагането на предотвратяването на заразяване след изгаряния.

От дълбока древност етеричните масла от хвойна са били използвани в народната медицина за лечение на рани. Активната съставка в хвойновото масло, туйон, помага за по-бързото изцеление, за предотвратяване на инфекция и успокояване на възпалението като антимикробно средство. Според някои проучвания това масло не само лекува изгарянията, но и минимизира белезите, причинени от тях.

слънчевото изгаряне се облекчава с етерични масла

Маслото от лавандула често се споменава в изследвания като чудесен лек за изгаряния. Има болкоуспокояващи свойства, способността да намалява възпалението и антимикробната активност. Проучване от 2012 г. показа, че етеричното масло от лавандула спомага за бързото възстановяване на рани. Освен това намалява възпалението при жени, подложени на раждане със секцио.

Масло от риган е едно от най-широко използваните етерични масла, което говори достатъчно за силните му антимикробни качества. Много изследвания показват, че мехлемът от риган може да помогне за по-бързото зарастване на рани, включително изгаряния, като в същото време има силно обезболяващо действие.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати