Симптоми за проблеми със сърцето

Сърдечни проблеми

През последните години сърдечните заболявания са сред най-разпространените, а от тях страдат все повече хора в разцвета на силите. Причините – вредна храна, обездвижване, наднормено тегло, тютюнопушене, стрес, мръсен въздух.

Ето защо е важно да знаете кои са симптомите при проблеми със сърцето. Помислете: ще разберете ли, ако имате проблем с него? Продължете да четете, за да знаете кои са признаците на сърдечните проблеми.

Гадене, киселини или болка в стомаха

Киселините са честа причина хората да посещават спешните отделения – защото ги бъркат за инфаркт. Често обаче може да се случи и обратното. Гаденето или болките в корема са чест симптом на инфаркт, например когато той е в долната част на сърцето. Повръщането е друго, за което трябва да следите, особено ако тези симптоми са съпроводени и със стягане в областта на сърцето и изтръпване и болка в лявата ръка.

Болка в ръката

Друг класически симптом на проблеми с коронарните артерии. Най-често болката ще е в лявата ръка и обикновено тръгва от областта на гърдите и се спуска надолу по пръстите.

Замаяност

Много неща могат да ви направят замаяни – дехидратация, умора, ниско кръвно. В някои случаи обаче замаяността може да е симптом и на проблеми със сърцето. Тя се дължи на това, че до него не достига достатъчно кислород от кръвта, а по този начин кислород не достига и на другите части на тялото ви.

Дискомфорт в областта на гърдите

Болката в гърдите може да подсказва за проблеми със сърцето

Това е един от най-разпространените симптоми на проблеми със сърцето. Ако имате запушена артерия или получавате инфаркт, може да усещате стягане, болка или натиск в областта. Не всяка болка обаче е страшна. Ако е кратка и е локализирана в малка площ (например, с големината на монета), ако ви боли при натиск или допир, то вероятно се касае за мускулни или нервни проблеми.

Лесна умора

Ако се задъхвате и при най-малката физическа активност, трябва да проследите сърдечното си здраве. Особено ако освен умора проявявате и симптоми като стягане в гърдите. Това може да означава, че имате запушвания по някоя от коронарните артерии. Тези запушвания могат да доведат до инфаркт.

Подуване

Задържането на вода има много причини, които могат да са безобидни – повече сол, например, или повече въглехидрати. В някои случаи може да е и напълно безпричинно. Ако редовно имате подуване на глезените обаче, трябва да ви прегледа кардиолог, защото това може да е симптом на развиваща се сърдечна недостатъчност.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати