Ползи от вечерното къпане

Вечерното къпане е по-полезно
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Всеки има различни ритуали за поддържане на лична хигиена. Едни предпочитат душ сутрин, други – след работа, трети обичат да се къпят по няколко пъти на ден. Оказва се обаче, че най-полезно е къпането вечерта. Душ непосредствено преди лягане има много ползи за здравето.

Една от тях – по-добър сън. Според учени телесната температура е ключов компонент от правилния ритъм на тялото ни, тоест – вътрешният ни часовник ни казва кога е време да спим и кога – да сме бодри. Затоплянето на тялото го настройва на вълна сън. Затова е и препоръчително да си взимате душ преди лягане. Най-доброто време – 1 до 2 часа преди обичайното ви време за лягане.

И говорейки за спане, къпането преди лягане поддържа леглото ви чисто. Никой не иска микробите, които тялото ви е натрупало през деня, да бъдат около завивките ви, нали? Чистото тяло преди сън води и до по-малко пране. Без значение колко често имате навик да перете спалното бельо и пижамата си, лягайки с чисто тяло може автоматично да намали прането.

Душът преди лягане подобрява и състоянието на кожата. Причината – вече казахме за бактериите, които тялото ви е натрупало през деня. Нормално е заради тях да следват обриви, зачервявания, запушени пори. Доказано е, че топлият душ намалява всички тези неприятни ефекти, освен това предотвратява бръчки и минимизира шансовете за очни инфекции.

Вечерното къпане подобрява съня

Вечерното къпане улеснява и сутрините ви. Ако не си вземете душ вечер, а сутрин се успите и нямате време да изпълните целия си режим – със сигурност през деня няма да се чувствате добре. Събуждането с чисто тяло автоматично дава по-свеж старт на деня ви, както и 15 минути повече време за сън.

Тези 15 минути може да използвате и за други занимания – чаша кафе с книга, медитация, съзерцаване на изгрева, повече време, за да оформите прическата или грима си. Спечеленото време може да използвате както искате. Дори и да сте от хората, които се къпят и сутрин, и вечер – не бива да пренебрегвате и останалите ползи от вечерния душ.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати