Горчив вкус в устата - на какво е симптом и как да се справим

Горчив вкус в устата

Неприятният горчив вкус в устата може да бъде нормална реакция към кисела или пикантна храна. Когато обаче този вкус продължава да се усеща много дълго време или се случва внезапно без видима причина, това вече може да бъде притеснително. Този горчив вкус може да бъде повлиян от много фактори, включително лоша орална хигиена, сухота в устата или бременност.

Устойчивият променен вкус в устата е известен в медицината под наименованието дисгеузия (горчив неприятен вкус, който може да продължи дълго време). Хората с дисгеузия изпитват постоянен натрапчив вкус, който те често описват като: горчив, метален, солен и остава дори и след измиване на зъбите.

Причини за горчив вкус в устата

Повечето от причините за горчивия вкус в устата не са особено сериозни. Въпреки това симптомите са дразнещи и пречат на човек да се наслаждава на храната.

Стоматологични проблеми

Лошата зъбна хигиена е една от главните причини за горчивия вкус.

Кариеси, зъбен камък, развалени пломби или зъбни коронки. За това не отлагайте прегледа при зъболекаря и поддържайте зъбите си в добро състояние.

Бременност

Горчив вкус при бременност

Горчив или метален вкус в устата е често срещано оплакване през първия триместър на бременността. Понеже настъпва промяна в хормоните, това се отразява и на сетивата, но тези оплаквания отшумяват по-късно през бременността или след раждането.

Менопауза

Жените, преминаващи през менопаузата, също могат да изпитат горчив вкус в устата си, това се дължи на ниските нива на естроген в тялото.

Стрес

Високите нива на стрес и тревожност също влияят върху промяната на вкуса. Тревожността може да причини сухота в устата, което често води до горчив вкус.

Увреждане на нервите

Подобно на другите ни сетива, вкусовите рецептори са пряко свързани с нервите на мозъка. Увреждането на нервите може да причини промяна във вкуса.

Лекарства

Горчив вкус след лекарства

При някои хора определени лекарства, добавки или медицинско лечение, също могат да причинят горчив вкус в устата. Това е така, защото химикалите съдържащи се в лекарствата се отделят в слюнката. Медикаментите, които могат да доведат до горчив вкус, включват: определени антибиотици, някои лекарства за сърце, витамини и литиеви лекарства.

Заболявания

Някои заболявания, включително синусовите инфекции или настинки, също предизвикват горчив вкус в устата. По време на тези заболявания тялото изпраща възпалителни протеини за улавяне на вредните клетки. Тези протеини могат да засегнат езика и вкусовите рецептори, което пък води до неприятния горчив вкус.

Как да се справим с горчивия вкус в устата

Третирането на горчив вкус в устата включва лечение на основната причина. Лекарят предписва нужните медикаменти, след като диагностицира проблема. Домашните средства също могат да помогнат за облекчаването на този симптом. Използвайте по-често антибактериална вода или изплаквайте устата си сутрин и вечер с чаша вода, в която е разтворена чаена лъжичка сода за хляб. Също така опитайте се да избягвате пикантните и мазни храни, както и да намалите или елиминирате напълно употребата на тютюневи изделия и алкохол.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати