Дъщерите на жените, пушили през бременността, могат да имат репродуктивни проблеми

Пушене при бременност
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

За вредите от пушенето се знае от дълги години. Знае се, че цигарите вредят и на бебето, когато жените ги употребяват по време на бременността, защото те проникват директно в кръвта. Това е и причината всички лекари да препоръчват тютюнопушенето да бъде напълно ограничено през този период.

Проучване сред дамите, пушили по време на бременността, дава нова светлина върху проблема - цигарите може би имат директно влияние върху хормоните, по-специално - при бебетата от женски пол. Това влияние отдавна е доказано - не е било ясно обаче дали тютюнопушенето действително влияе по този начин и на бебетата.

Какво е установено – майките, които са употребявали цигари през бременността, могат да предизвикат у дъщерите си репродуктивни проблеми. Причината е, че тези момичета са имали увеличено излагане на ефекта от мъжкия хормон тестостерон. Той може да доведе до хормонални и репродуктивни проблеми при дамите.

Тъй като това проучване бе представено на конференцията на Европейската асоциация по детска ендоркинология, резултатите красноречиво сочат – цигарите са вероятна причина за ендокринни проблеми.

Пушенето води до хормонални проблеми

Изследването обхваща 56 новородени момичета и 64 момченца, чиито майки са пушили през бременността. До извода се стига при измерване на разстоянието от средата на ануса до гениталиите. То се регулира от нивата на тестостерон през бременността. При момичетата това разстояние е много по-голямо – което се свързва с количеството на изпушени цигари. Мутации у момчетата не са били открити. В дългосрочен план при момичетата обаче тя може да доведе до здравословни проблеми – ендокринни или репродуктивни.

Тютюнопушенето по време на бременност вреди и на майката, и на бебето. Колкото повече е то, толкова по-големи са вредите. А момиченцата, изложени на по-високи нива на мъжки хормон в утробата, са с увеличен риск от проблемно развитие в бъдеще. Негативните последици са дългосрочни и повлияват и плодовитостта, и метаболизма.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати