Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Опасно ли е за консумация сушито

Опасно ли е за консумация сушито

Суши с ориз

Ако обичате да си похапвате риба, то сигурно направо обожавате суши, което вече е добило широка популярност и във всички европейски държави. Дали обаче консумацията му не крие и някакви рискове? Все пак истинското суши се приготвя от риба, която не е претърпяла никаква топлинна обработка! Опасно ли е сушито?

Да, има някои случаи, в които консумацията на суши може да бъде вредна. Нека да разгледаме ситуацията с похапването на сурова риба и под друг ъгъл, а не само да отбелязваме ползите...

Истинското суши наистина се приготвя от сурова риба и то рядко крие рискове, ако рибата е приготвена правилно и е напълно прясна. За съжаление, в България рядко можем да сме сигурни каква риба консумираме, камо ли дали тя е приготвена по автентични японски рецепти.

В момента по заведенията можете да видите суши, приготвено не само от сьомга, змиорка и риба тон, но и от много диво отглеждани риби като ципура и лаврак, които могат да са носители на различни бактерии. Тогава сушито може да е вредно.

Именно тук на помощ би трябвало да сме запознати с японските методи за приготвяне на супи. Защото според тях всеки отделен вид риба се приготвя по различен начин. Змиорката например минава за кратко време върху силно сгорещен тиган, за да могат микробите по нея да бъдат убити.

Най-честата практика обаче е суровата риба да бъде шоково замразявана. Не бихме ви препоръчвали да си приготвяте каквото и да е суши с риба, която е закупена от магазин и за която се твърди че е прясна.

Задължително я замразете за 24 часа и то на възможно най-ниска температура. Едва когато я размразите, можете да сте сигурно, че сте се отървали от бактериите, които е напълно възможно да са намерили чудесно убежище в месото ѝ.

А най-добре използвайте за целта пушена сьомга и не се правете толкова на японски майстор по суши. Така ще избегнете риска не само от стомашни болки, диария и гадене, но и от анизакиоза- болестно състояние, причинено от паразити, което води дори и до треска с много висока температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати