Ползи от китайския масаж Гуа Ша

Камък за масаж Гуа Ша

Китайската медицина е позната и ценена навсякъде по света. Особено ефективни са различните видове масажи. Един от тях е Гуа Ша. Това е древен лечебен масаж, който в превод буквално означава изстъргване на болестта. Какви са ползите от китайския масаж Гуа Ша?

Като основа за възникване на древната масажна практика се използва теорията за пътищата, по които циркулира енергията в тялото, известна като Чи. Масажът представлява стържене в една посока с многократно повтаряне с цел освобождаване на жизнената енергия Чи.

В китайската медицина се приема, че при болка или травма се получава блокиране на кръвта и Чи. Блокажите се получават следствие на това, че болестта бива прихваната на повърхността на тялото, където се среща с имунната система. От сблъсъка им се появяват добре познатите ни симптоми като главоболие, хрема, крампи.

Според китайските лечители енергията Чи лесно може да бъде разбрана. Когато при събуждане се усеща бодрост и добро настроение, значи жизнената енергия е в отлични стойности. Умората и безсилието говорят за нейната липса.

Дори тези, които не вярват в Чи, потвърждават, че след масаж Гуа Ша чувстват облекчение. Причината е, че древната практика води до стихване на болката, тъй като стимулира процеса на кръвообращение.

Какви инструменти се използват при Гуа Ша?

Масажът се прави с пластина, изработена от рога на бивол или от нефрит. В по-древни времена са използвали сребърна монета.

Преди да започне стъргането, мястото се намазва със зехтин или масажно олио.

След това започва третирането на определени участъци от тялото, в зависимост от оплакванията. Прилага се при болки в гърба и врата, стрес, инфекциозни заболявания, ставни болки, безсъние, косопад, дерматити и други. На практика китайците лекуват с този масаж почти всичко.

Гуа Ша

Гуа Ша премахва негативната енергия, разсейва всякакви кръвонасядания, засилва метаболитните процеси и подобрява кръвообращението, укрепва имунитета и е с добър детокс ефект.

Болките следствие на масажа

Ако Гуа Ша се прилага с цел лечение на някакво заболяване, скоро след първоначалното облекчение се усеща болка, което е сигнал, че масажът е започнал своето действие. Затова са нужни поне няколко дни, за да се възстанови тялото за следващия масаж. За да настъпи излекуване, са необходими около 20 процедури. Всяка е между половин и един час.

Пояснения, важни за масажа Гуа Ша

По време на цялото терапевтично лечение не бива да се взимат никакви други лекарства. Всъщност това е най-евтината от ефикасните лечебни терапии за всякакви болежки, които продължават да се практикуват и днес.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати