ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»За упражненията на Кегел

За упражненията на Кегел

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел са метод за стягане на тазовото дъно. Слабото тазово дъно може да доведе до проблеми, като невъзможност за контролиране на червата или пикочния мехур.

Тези упражнения са разработени в края на 40-те години от д-р Арнолд Х. Кегел - американски гинеколог, като нехирургичен начин за предотвратяване на изтичането на урина от жените.

Мъжете също могат да имат отслабване на мускулите на тазовото дъно с напредването на възрастта.

Това може да доведе до инконтинентация както на урина, така и на изпражнения, особено ако мъжът е претърпял операция на простатата.

Намиране на мускулите на тазовото дъно

Упражненията на Кегел са полезни за жените

Можете да локализирате мускулите на тазовото дъно, като се опитате да спрете урината си по средата на потока. Мускулите, които използвате за това действие, са мускулите на тазовото дъно.

Трябва обаче да използвате този метод само опознавателна цел. Не е добра идея да започвате да спирате урината си редовно, защото това може значително да повиши риска от инфекции на пикочните пътища.

Цели и ползи от упражненията на Кегел

Винаги изпразвайте пикочния си мехур, преди да правите упражненията. Като начинаещ в този метод, трябва да си намерите тихо, лично и спокойно място, където да седите или да легнете, преди да започнете с упражненията на Кегел. С времето, когато натрупате практически опит, ще откриете, че можете да ги правите навсякъде.

Как се изпълняват упражненията на Кегел?

Упражнения

Стегнете мускулите на тазовото си дъно, задръжте така за около 3 секунди и отпуснете, направете не повече от 10 повторения, това е напълно достатъчно, като за начало. Не се обезкуражавайте. За да получите желаният ефект, е нужно да практикуват този метод всеки ден в продължение поне на месец.

Предупреждения!

Ако почувствате болки в корема или гърба след упражненията на Кегел, това е знак, че не ги изпълнявате правилно. Винаги помнете, че когато стегнете мускулите на тазовото дъно, тези на корема, гърба и задните части трябва да останат отпуснати. И накрая, не прекалявайте с упражненията на Кегел. Ако работите твърде много върху тези мускули, те ще се претоварят и няма да могат да изпълняват основните си функции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати