Масло от смирна - ползи и приложения

Масло от смирна

Смирна е смола, която се получава от дървета от семейство Бурсерови, виреещи в Северна Африка и Близкия Изток.

Етеричното масло от смирна от отдавна се използва в традиционната китайска медицина и аюрведичната медицина. То има кехлибарен или кафяв цвят, и лек и приятен аромат.

Маслото се използва при лошо храносмилане, язви, настинки, кашлица, астма, задръствания на белите дробове, артритна болка, рак, спазми и др.

Представяме ви 5 ползи и приложения на масло от смирна.

1. Убива вредните бактерии

Маслото от смирна може директно да убие бактериите, както и да стимулира имунната система, така че да създаде повече бели кръвни клетки, които също имат способността да убиват бактериите.

2. Поддържа здравето на устната кухина

Масло от смирна за добра устна хигиена

Благодарение на антимикробните свойства на маслото от смирна, обикновено то се използва за лечение на орални инфекции и възпаления. Етеричното масло от смирна се използва в някои продукти за устна хигиена, като вода за уста и паста за зъби. Водата за уста, съдържаща масло от смирна, може да помогне в борбата с гингивита.

3. Поддържа здравето на кожата и лекува раните

Традиционно маслото от смирна се използва за лечение на рани и инфекции. Освен това маслото има свойството да възпира разпространението на гъбични инфекции по кожата.

4. Бори се с болката и подуването

Главоболието, болките в ставите и болките в гърба са често срещани здравословни проблеми. Маслото от смирна съдържа съединения, които взаимодействат с опиоидните рецептори на тялото и казват на мозъка ви, че вече не изпитвате болка. Етеричното масло от смирна блокира производството на възпалителни химикали, които могат да доведат до подуване и болезненост.

5. Има мощни антиоксиданти свойства

Смирна

Маслото от смирна има мощни антиоксиданти свойства, борещи се с оксидативното увреждане. Това увреждане води до натрупване на свободни радикали, които допринасят за стареенето и появата на някои заболявания.

Странични ефекти на маслото от смирна

Нежеланите реакции след употреба на маслото от смирна са:

- влошаване на симптомите при висока температура;

- сърдечно-съдови проблеми;

- понижаване на кръвното налягане;

- маточно кървене.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати