ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Ежедневни навици, водещи до проблеми със съня

Ежедневни навици, водещи до проблеми със съня

Проблеми със съня
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Според многобройните проучвания, фокусирани върху тази тема, хората, които спят 7 или 8 часа на нощ, са по-малко предразположени към заболявания и са с по-устойчива имунна система. 

Освен това достатъчният сън помага да се подобри външния вид на кожата и да се поддържа високо ниво на енергия през целия ден. 

За съжаление, в днешно време все повече и повече хора страдат от безсъние и изпитват тежки нарушения на съня, причинени главно от вредно хранене, замърсяване, изтощителен работен график.

Ето кои са и ежедневните навици, водещи до проблеми със съня:

Ядете късно и по много

Ако сте свикнали да ядете късно през нощта, след 20:00, не бива да се изненадвате, че не можете да си починете правилно. Вашият стомах, който нормално трябва да почива оттук нататък, ще бъде принуден да работи за усвояването на храната. За съжаление, колкото по-късно ядете, толкова по-трудно ще е за тялото ви да преработи храната, а вие да се запасите с енергия. Най-сериозните последствия от това е забавен метаболизъм, недоспиване и затлъстяване.

Похапвате пикантни храни

Пикантните храни пречат на съня

Пикантните и кисели храни пречат да имате пълноценен сън и в допълнение насърчават стомашната киселинност, лошо храносмилане и гастроезофагеален рефлукс. Ако често избирате пикантни храни преди лягане, не се изненадвайте, че се будите нощем от тежест в стомаха, подуване, газове, жажда.

Спите много през деня

Кратката дрямка през деня е по-скоро полезна. Това ви дава възможност да си починете и да рестартирате съзнанието си. Когато това се случи в рамките на 1-2 часа, може да е наистина освежаващо занимание. И всички, които могат да си позволят обеден сън, за големи късметлии. Когато обаче спите по 3 часа или повече през деня, това може да навреди на нощния ви сън. Затова не прекалявайте с почивките през светлата част на денонощието, за да нямате проблеми със съня.

Променяте навиците си за сън

Ако ви се налага да будувате до късно или да карате нощни смени, след това ще ви е трудно да спите. Причината е, че мозъкът свиква с начина на живот, а когато той се променя, се изменят и навиците за сън. Ако имате възможност, лягайте си и се събуждайте по едно и също време, това е най-добрият начин да си осигурите здравословен сън.

Гледате телевизия или сърфирате в интернет

Телевизията и компютъра вредят на съня

Една от основните причини за безсъние! Това са вредни навици, които държат мозъка ви в будно състояние. Вместо да се приготвите за сън вие продължавате да сте с активно съзнание, размишлявате по много теми и сами не може да си дадете покой. Затова избягвайте гледането на телевизия преди да се отправите към леглото, както и сърфирането във виртуалното пространство.

Водите засегнал начин на живот

Ако прекарвате времето си на дивана или работите на бюро, нямате възможност да изхабите достатъчно енергия и да се изморите. Съответно и когато дойде време за сън, продължавате да сте будни. Пробвайте да си направите вечерна разходка преди лягане, опитайте упражнения или пък топъл душ. Тези дейности ще ви помогнат да се настроите за спане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати