Как да се отървем от кокоши трън

Как да се отървем от кокоши трън
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Често кокошият трън се оприличава или свързва с мазолите, получени при носени на неудобни обувки. Но истината е друга. Доказано е, че основните причини за неговото образуване е човешкия папилома вирус (HPV).

Представлява рогово образувание, което обикновено се появява по стъпалата, петите, пръстите на ръцете и краката и изключително рядко по други части на тялото.

Прилича на твърдо мазолесто образувание с жълтеникав цвят. Разпространява основно чрез контакт и това най-често се получава при ходене на басейн. Влагата и топлината са средата, в която се развива най-добре.

Успокояващото е, че не е силно заразен и хора с добър имунитет може никога да не се заразят. Появата на кокошия трън обикновено е свързана с неприятна болка, получена от натиск при ходене или от самата тежест на тялото, но не е задължителна.

Как да се отървем от кокоши трън

За да се отървете от кокошия трън, трябва да вземете мерки по-рано. Колкото е по-малък кокошият трън, толкова по-лесно ще го премахнете. Иначе той расте, заразяват се съседни участъци и в крайна сметка се появяват нови образувания. Ако е в начален стадии и не е прекалено голям, може да се опитате да премахнете кокоши трън с народни средства.

Лечение на кокоши трън с билки

Смокиня - ползва се за белия сок, който пуска растението, когато се отчупи листо от него. С този сок се налага поразеното място.

Дебелец - сокът от листата му се използва за лечение на рани, кожни раздразнения и мазоли, но и за премахване на кокоши трън. Взема се листо, отстранява се повърхностния слой и се поставя върху кокошия трън. Листото се закрепя с помощта на лепенка или бинт. Така се престоява цяла нощ, като процедурата се повтаря в продължение на няколко нощи.

Чесън - по същия начин с лепенка се налага кокошият трън с намачкана скилидка чесън. При всички случаи е необходимо да се накиснете предварително засегнатата област в топла вода и след като омекне повърхностният слой на лезията, да се премахне част от втвърдената кожа.

Аспирин - един стрит аспирин се смесва със съвсем малко алкохол, за да стане на каша. Сместа престоява 48 часа, след което получената тинктура се нанася върху кокошия трън, увива се с бинт, след това с найлон, след което се обува чорап. Процедурата се повтаря поне 10 пъти.

Как да се отървем от кокоши трън

Ако народната медицина не даде резултати, може да закупите специални лепенки от аптеката, които също са доста ефективни. Ако и в случая няма резултат, е нужно да се консултирате с дерматолог.

Той може да ви насочи за разрушаване на кокошия трън криотерапия. Това е един от най-често използваните медицински методи. Друга възможност е премахването с лазер.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати