ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво представляват липидите?

Какво представляват липидите?

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38413551167
Какво представляват липидите?
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Липидите са разнообразна група от малки молекули. Глицеролиди, стеролни липиди, сфинголипиди, фосфолипиди - има хиляди различни липиди.

Всеки липид е химически уникален и има много различни биологични функции.

Една от биологичните роли е да се формира матрицата на клетъчните мембрани, където те поддържат различни жизненоважни функции. Но липидите функционират също и като хранилище на енергия и служат като хормони, основни хранителни вещества и клетъчни сигнални молекули. Така че, има много функции, свързани с отделните липидни молекули.

Липидите в здравето и болестите

Какво представляват липидите?

При хората има повече от 2000 различни липиди, които са свързани пряко със здравето и болестите. Тяхното молекулярно взаимодействие с гените, протеините и метаболитите влияе на благосъстоянието ни. Това взаимодействие е силно повлияно от клетъчното снабдяване на всеки от тези липиди.

За да сме здрави, трябва всички липиди да са перфектно балансирани. Всяка клетка трябва непрекъснато да коригира своя липиден метаболизъм, за да постигне тази цел, защото нарушенияt липиден метаболизъм представлява пряка заплаха за цялостното ни здраве и живота ни.

Липидите в козметиката

Липидите и техните производни образуват много добра защитна бариера за кожата и помагат тя да бъде здрава и добре хидратирана. Недостигът на кожни липиди причинява значителен дискомфорт, който може да се развие в много сериозни кожни заболявания.

Какво представляват липидите?

В козметичните емулсии, които представляват основната част от продуктите за грижа за кожата (да не забравяме и грима), 70 процента от използваните суровини са липиди (под формата на растителните масла, мастните киселини, алкохоли и др.) именно те правят емулсията стабилна и в повечето случаи ефективна.

Днес липидите и всички техни производни, използвани в козметичните продукти, имат единствено растителен или биологичен произход, което дава възможност за насърчаване на прибирането на множество маслодайни култури, както и за за разработване на много нови методи в областта на козметичната индустрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати