Масло от копър - ползи и приложение

Масло от копър

Растението копър е едногодишна или двугодишна билка, която произхожда от района на Югозападна Азия. Билката се отличава със зелени листа е сенници с малки жълти цветчета, като може да бъде срещнато още под името индийски копър.

Растението е било добре известно още в далечното минало, маслото от копър е било широко използвано от гърци, римляни и дори от древните египтяни, а през Средновековието е било използвано като средство за защита от магии.

Внимание на скромната билка обърнал дори император Карл Велики, който разпоредил нейното масово отглеждане. У нас копърът е една от любимите зелени подправки, но малко се знае за полезните свойства на етеричното масло от копър.

Полезните свойства на копъровото масло са добре известни в източната медицина. В ароматерапията маслото от копър се използва за предотвратяване на кризисни състояния, както и за преодоляване на натрупаната умора, избистряне на съзнанието.

Масло от копър за релаксация

Вътрешно приложено, маслото от копър подпомага доброто храносмилане, облекчава запек, метеоризъм. Ако бъде нанасяно върху кожата, маслото от копър подпомага по-бързото зарастване на рани.

За извличане на масло от копър се използва процес на парна дестилация от семената на билката или дори частите на цялото растение, които може да са пресни или частично изсушени.

Полученото масло има бледожълт цвят, воднист вискозитет и аромат на трева. Ако бъде изследвано, в него ще се открият вещества като D-ĸapвoн, eвгeнoл, лимoнeн, тepпинeн и миpиcтицин.

Въпреки че маслото от копър е нетоксично и недразнещо, лекарите препоръчват то да не бъде използвано по време на бременност.

В нетрадиционната медицина маслото от копър се използва за успокояване на стомаха, като естествено средство за изпотяване и като газогонно средство.

Копърово масло за спокоен сън

Специалистите по ароматерапия препоръчват маслото от копър при застояла енергия в слънчевия сплит и при неспокоен сън, защото това етерично масло осигурява и защита по време на спане.

Маслото от копър е особено полезно за майките, които кърмят, като същевременно преминава с майчиното мляко в коремчето на бебето и успокоява коликите.

Инхалаторната форма на етеричното масло от копър е приложима, когато чувствате нервно напрежение или се намирате в криза и имате нужда от успокоение.

Като част от ароматните вани, в ароматерапията маслото от копър се използва за ускоряване на процеса на заздравяване на раните. Добре е да го комбинирате с други масла, като особено подходяща е комбинацията с масло от бергамот, масло от кимион и различни цитрусови масла.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати