ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масло от карамфил - ползи и приложение

Масло от карамфил - ползи и приложение

Карамфилово масло

Маслото от карамфил е едно от силните етерични масла и трябва да се използва с повишено внимание, не бива да се прилага с лека ръка. Както подсказва самото му име, карамфиловото етерично масло се извлича от растението Еugеnіа саrуорhуllаtа.

За родина на растението се смята Индонезия, където то расте под формата на вечнозелено дърво. Карамфилът се отличава с яркозелени листа, които имат формата на нокти и красиви оранжеви цветни пъпки, които след сушене придобиват червено-кафяв цвят.

Лечебните свойства на маслото от карамфил са били добре познати още от Древността. Карамфиловото масло е било използвано от гърците, римляни и китайци като средство за лечение на зъбобол, като естествен подсладител или като ароматизатор за свеж дъх, особено когато се е налагало да се говори с император.

Но това не изчерпва всички ползи от от карамфиловото масло. То притежава силно изразени антисептични свойства и често е било използвано в миналото за предотвратяване на заразни заболявания, дори срещу чума.

Редовното му приемане или втриване в кожата води до облекчаване на болките, причинени от артрит и ревматизъм, може да свърши чудеса при язви по крайниците. Ако го използвате в крем или лосион за мазане, съдържанието му не трябва да е повече от 1 %.

Ароматът на карамфил има благотворни свойства при нуждата от стимулиране на ума, проясняване на съзнанието и избистряне на мирогледа, затова се препоръчва за напрегнати и объркани натури.

Посветените в тайните на ароматерапията твърдят, че то може да се използва като ефикасно средство за лечение на депресия или повишена тревожност. Тонизира тялото, повишава издръжливостта и енергията. Балансира чакрата на слънчевия сплит и коренната чакра. Направете инхалация или използвайте аромалампа, за да усетите това полезно действие на карамфиловото масло.

Карамфил

Всички свойства на карамфиловото масло са били известни на предците ни, които са били готови да платят скъпа цена за него. Затова и в миналото то е било много важна стока и е играело ключова роля в търговията с подправки.

Неповторимият му аромат е бил причината в миналото, а и до ден днешен карамфиловото масло да се използва като ценна суровина в парфюмерията, намира приложение в производството на вино, участва в приготвянето на редица стоматологични продукти, а посветените в окултното го използват при изготвянето на любовни отвари.

За приготвяне на екстракт от карамфил се използват листата, стъблото и пъпките на дървото, като маслото от листата се получава чрез дестилиране с вода, целта е да се получи ниско съдържание на евгенол.

Полученото масло имат силен пикантен аромат и бледожълт цвят.

Дори и разреденото карамфилово масло може да е прекалено силно, затова, когато се прилага върху кожата, то не бива да се слага директно, а да се използва, разредено в масло, крем или лосион.

Максималната му концентрация при директно прилагане не бива да превишава 1 процент и в никакъв случай не бива да се използва по време на бременност, кърмене, от малки деца и хора с алергия или непоносимост към карамфил. Маслото от карамфил не се използва като масло за вана!

Карамфилото масло се прилага и в спалнята за повишаване на либидото. То действа като афродизиак. Може да се уверите в способностите му, добавяйки 2 капки в аромалампа или дифузер. По същия начин може да го използвате за всяко помещение при лоши миризми или за прогонване на насекоми.

Етерични масла

Маслото от карамфил има изразено обезболяващо и антисептично свойство, което в голяма степен превъзхожда това на други етерични масла.

Ако изпитвате болка вследствие на навяхване, може да положите компрес от 2 карамфилово масло, разредено с 30 мл бадемово масло. Скоро ще усетите облекчение.

Препоръчва се неговата употреба като антиинфекциозно средство, инсектицид и дори дезинфектант.

Изключително ефикасно е маслото при борбата с акне, при лечение на натъртвания, както и за облекчаване на зъбобол, афти в устата, а приложено директно върху кожата - облекчава проявите на ревматизъм и артрит. При зъбобол се препоръчва да използва няколко капки от маслото от карамфил във водата за уста или да масажирате болезненото място с него.

Ако имате проблем с високото кръвно, карамфиловото масло ще ви подаде ръка в тази борба. Елемент, съдържащ се в маслото, има свойството да разширява основните артерии и да понижава кръвното налягане.

Приемайте вътрешно масло от карамфил за стабилизиране на храносмилателната система - облекчава храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, подуване, газове и тежест в стомаха. Ползва се при овладяване на диарии, както и като средство за лечение на лош дъх. Що се отнася до последното, жабурете с 1-2 капки от маслото, разтворени в половин чаша вода. Скоро ще имате свеж и приятно ухаещ дъх.

Маслото е много ефикасно при лечение на респираторни заболявания, повлиява благотворно проявите на астма, бронхит или туберкулоза. Използвайте като масажно масло или направете инхалация с маслото, ако страдате от някой от горе посочените здравословни проблеми. С негова помощ може да прогоните дори и молците от гардероба.

За да направите масаж с карамфилово масло, трябва да разредите 20 капки от него със 100 мл бадемово масло, масло от жожоба или масло от гроздови семки (базови масла).

Подходящо е съчетанието на карамфилово масло в комбинация с масло от босилек, масло от тамян, джинджифилово масло, лавандулово масло, масло от градински чай, масло от канела, масло от сандалово дърво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати