ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Може да оплешивеете с работа над 52 часа седмично

Може да оплешивеете с работа над 52 часа седмично

Работното време може да доведе до оплешивяване

В България, както и в редица други европейски държави, е възприето нормалният работен ден да е 8 часа от понеделник до петък. Но "възприето" съвсем не означава, че това се прилага навсякъде и е общовалидно правило за всички работодатели и техните работници.

В много офиси се работи и в събота, а прилагането на извънработен труд си е направо практика. Ето обаче какво е установила група изследователи, намиращи се на над 11 000 км от България, а именно в Южна Корея - когато работите над 52 седмично рискът за оплешивяване при мъжете скача с близо 50 %!

Въпросното изследване, проведено в Южна Корея, начело на чийто екип застава Кюн Хун Сон, доказва категорично, че съществуват вреди от работата, която тя продължава твърде дълго. Продължителното работно време е пагубно за здравето на мъжката коса и крие огромен риск от алопеция (косопад).

В периода 2013 г-2017 г е са изследвани около 13 000 мъже на възраст от 20 до 59 г., като се е обръщало сериозно внимание на това колко дълга е работната им седмица. Не са пропуснати да бъдат взети под внимание и други фактори като доходи, вредни навици (лош хранителен режим, ниска физическа активност, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и т.н.), семейно положение и др.

Резултатите доказват, че рискът от оплешиявяване при мъжете се крие най-вече при онези, които работят над 52 часа седмично. А причината - стресът, на който са подложени. Той води до промяна в баланса на хормоните, или до т. нар. хормонален дисбаланс. Това, от своя страна, оказва негативно здравословно влияние върху редица човешки органи и техните функции, като действа и върху скалпа, увреждайки космените фоликули.

Оплешивяване

За съжаление, на този етап е малко вероятно работодателите да предприемат някакви конкретни мерки относно спазването на нормален работен график както в Южна Корея, така и в България.

Така че, мъже, вземете навреме мерки да се борите срещу риска от оплешивяване, защото можете да разчитате вече на качествена козметика срещу косопад, както и на редица хранителни добавки, борещи се с този неприятен проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати