Все повече боледуват от рак на устата! Вижте причината

При съмнения за рак на устата се консултирайте с лекар
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

В началото на месец ноември 2019 г из медиите се появи една шокираща новина, разкриваща, че ракът на устната кухина се причинява главно от полово предавания човешки папилома вирус (HPV), в реултат на което през последните 20 години във Великобритания случаите на заболели от рак на устната кухина са скочили процентно с цели 135 %.

Това става ясно от докладите на д-р Найджъл Картър, изпълнителен директор на британската Фондация за орално здраве, които са част от неговата кампания за информираност на населението. Според същата фондация трбява да се стреснат не само британците, но и американците, защото при тях случаите на заболели от рак на устата или на орофаринкса са около 54 000, докато британците с диагноза рак на устата са около 8 400.

Доскоро се считаше, че основни причинители на това коварно заболяване са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, но последните проучвания показват, че най-много заболели от рак на устата са онези в резултат на полово предавания човешки папиломен вирус и то предаван след орален секс. Добре е да се информирате какво представлява HPV вируса, както и да сте наясно, че за установяването му има тестове.

За разлика от останалите видове рак, при които се наблюдава понижение на заболяваемостта, процента на заболелите от рак на устната кухина стремглаво расте, като само за 1 година се е увеличил двойно. Това сочи статистика, оповестена от Найджъл Картър.

Не е никаква тайна, че вече 75-годишният холивудски актьор също е страдал от рак на устната кухина, но за щастие е успля да се излекува. За причина обаче той да страда от подобно заболяване посочва именно оралната любов, а не прекомерно тютюнопушене или пък злоупотреба с алкохол.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати