Масло от кипарис - ползи и приложения

Етерични масла от кипарис

Маслото от кипарис се извлича от растението Сuрrеѕѕuѕ ѕеmреrvіrеnѕ, известно още под името Средиземноморски кипарис. Свежият и чист аромат на етеричното масло от кипарис е отлично средство за успокояване при големи житейски промени и катаклизми.

Ароматът на кипарис има свойството да успокоява гнева, да носи една утеха и успокоение в трудните моменти от живота, когато трябва на всяка цена да намерите сили да продължите да се борите.

Приложете кипарисово масло, когато има нужда да се освободите от излишните натрупани течности в организма. Това етерично масло е добро средство за подобряване на кръвообращението, затова се препоръчва при разширени вени, когато има налице менструални проблеми при жени в зряла възраст.

От далечното минало до наши дни маслото от кипарис се извлича от дървовидното растение, което може да достигне до 28-30 м височина. В древността се е отглеждало основно на изток, но днес се среща на много повече места.

Кипарисът е от групата на вечнозелените растения, има тъмнозелени листа и кръгли кафяво-сиви семена. Той е сред най-типичните за гробищните паркове растителности, защото се нуждае от сравнително малка поддръжка. Все пак, много хора отглеждат кипарис в своите дворове и градини, защото освен растение, което пречиства въздуха, кипарисът е и чудесна украса на дома. Не са малко случаите, в които хората украсяват растението вместо коледна елха, тъй като то прилича значително на такава. Срещат се най-различни форми храстчета - според подстригването, което всеки градинар е направил на своето дръвче.

В миналото финикийците и критяните са използвали дървесината на кипариса за строителство на кораби и къщи. Древните египтяни са използвали саркофази от него, а гърците са извайвали от кипарис статут на боговете. Легендата разказва, че от кипарис е направен кръстът, на който е разпнат Исус Христос.

За производството на кипарисово масло се използват игличките на растението, като самият процес протича под формата на парна дестилация. Рандеманът е около 1.3 - 1.5 процента, а самото добито масло от кипарис е безцветен или с леко жълтеникав цвят, има воднист вискозитет и свеж аромат.

Полезните свойства на маслото от кипарис се дължат на съдържащите се в него пинен, камфен, сабинен, б-пинен, d-3саrеnе, мирцен, терпинен, tеrріnоlеnе, линалоол, bоrnуl aцeтaт, сеdrоl и саdіnеnе.

Масаж с етерично масло от кипарис

Въпреки че кипарисовото масло се счита за недразнещо и нетоксично, неговата употреба е забранена по време на бременност. Ако ще го използвате за масажно масло, добре е предварително да му направите тест за поносимост, за да видите кожата ви как ще го понесе.

В народната медицина маслото от кипарис се прилага като стягащо, антисептично и кръвоспиращо средство. Но освен това може да се използва маслото и като средство за изпотяване, вазоконстриктор, респираторен тонизатор и като седитив.

Прилагането на етерично масло от кипарис е подходящо, когато се намирате в труден емоционален и духовен момент. Ароматът на това масло ще ви помогне да възвърнете вътрешното си стабилност, да преодолеете чувството на скръб по загубата на близък.

Използвайте кипарисовото масло като източник на сила и енергийна защита срещу хора и събития, които изсмукват силите ви. С негова помощ ще може да повишите самоувереността си и да се фокусирате върху целта на живота си без да се отклонявате.

Пречиства духа и помага да се освободите от блокираните и потиснати емоции.

Кипарисът носи сила и енергийна защита на тези, които се нуждаят от нея. Помага на хора, които се чувстват уязвими и несигурни и са загубили целта в живота си.

Маслото от кипарис има чудодеен ефект върху раздразнителни, ядосани и стресирани хора, затова може да се използва за успокояването им.

Използвайте масло от кипарис при разширени вени и лечение на хемороиди. Използвайте масло от кипарис, за да спрете кървене от носа, при силно изпотяване, при бронхит или магарешка кашлица. Приложимо е също при емфизем или грип. Може да си правите инхалации с 3-4 капки от маслото или гаргара с 1-2 капки (върху емулгатор - мед, сода, захар, сол).

Освен това може да използвате кипарисовото масло при затрудено дишане, ревматични болки, мазна или замърсена кожа.

Вземете си масло от кипарис, за да облекчите и повишите ефективната работа на белите дробове. То има чудесно отхрачващо действие, облекчава кашлицата и пречиства организма от запушвания, които затрудняват дишането.

Използването на кипарисовото масло като масажно масло или в банята ще ви помогне да се отървете от артрита, целулита и потните крака, ще повлияе на венозния ви тонус.

Кипариси
Снимка: pixabay.com

Насърчава изпотяването, което съдейства за изхвърляне на вредните токсини от организма и регулиране на теглото. Освен това, етеричното масло от кипарис може да се използва и като естествен освежаващ дезодорант, тъй като елиминира неприятната миризма за нула време.

Наред с обилното потене, маслото от кипарис насърчава и уринирането, което също помага за изхвърляне на токсини, мазнини и излишна вода от организма. Помага са пречистване на бъбреците.

Полезно е при кървящи венци, след интензивна тренировка, както и в борбата с акнето.

Изключително ефективно е при заздравяване на рани, ускорявайки значително процеса. Възможно е да го срещнете като съставка в редица лосиони и кремове, тъй като придава свеж вид на кожата. Ако имате твърде мазна кожа, маслото от кипарис ще ви помогне да премахнете излишния блясък върху кожата, получен от прекаленото омазняване. Просто добавете няколко капки към крема за лице или лосиона.

Ако добавите до 3 капки от маслото от кипарис към маската си за лице, шампоана или балсама за коса, който ползвате, ще почистите в дълбочина кожата и ще възвърнете блясъка и жизнеността на косата. При косопад или оплешивяване отново може да използвате маслото - на 100 мл шампоан се добавят 10-15 капки.

Ако поставите 5-7 капки от маслото от кипарис у дома в дифузер, ще освежите и придадете невероятна атмосфера с мирис на гора - усещане за допир до природата. Може да смесите с масло от кедър.

Подходящо е да съчетаете кипарисовото масло с други етерични масла, като масло от риган, масло от бор, масло от сандалово дърво, както и всички цитрусови масла, масло от салвия, масло от розмарин, масло от бергамот, масло от хвойна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати