Ефективни методи за подобряване на паметта

Подобряване на паметта

Понякога, в стремежа си за по-добро представяне, често пренебрегваме най-важния мускул, а именно - нашият мозък.

Според проучване, проведено от психолога д-р Дениз Парк, ние започваме да губим част от когнитивните си възможности и способността да помним, когато навършим 20 години.

Мисълта, че вашият мозък започва стабилен курс надолу в толкова ранна възраст, може да бъде потискаща, но надежда все още има.

Вижте ефективни методи за подобряване на паметта!

1. Започнете деня с грейпфрут

Грейпфрутът е добър източник на ликопен (каротеноиден пигмент, който предотвратява загубата на памет).

2. По-малко стрес

Медитацията подобрява паметта

Може би често ви се е случвало, когато сте под стрес да забравяте имена или къде сте паркирали колата си. Всъщност изследователи от университета в Айова свързват кортизола (хормон на стреса), с краткосрочна загуба на паметта. Така че неща като медитация и упражнения, могат бързо да ви помогнат за намаляване нивото на стрес.

3. Яжте стриди

Свойствата им на афродизиак не са единствената причина да добавите стриди в менюто си. Те са чудесен източник на цинк, който помага за подобряване на паметта.

4. Смейте се повече

Смейте се повече за добра памет

Смехът също намалява нивата на кортизол, а това със сигурност ще повиши способността ви за лесно запаметяване.

5. Повече упражнения

Редовните упражнения правят мозъка ви по-способен да създава и запазва спомени. Упражненията увеличават размера на хипокампуса, чийто обем е свързан с повишената когнитивна способност.

6. Прекарвайте повече време с приятелите си

Приятели

Ако искате да запазите паметта си, използвайте всяка възможност да се социализирате. Според последните проучвания, само 10 минути прекарани в разговор с приятел, могат да доведат до значителни подобрения в паметта и общите познавателни способности.

7. Яжте повече авокадо

Учените от университета в Илинойс смятат, че мононаситените мастни киселини, намиращи се в авокадото, могат да повишат интелигентността и да подобрят организационната функция на мозъка.

8. Увеличете приема на канела

Канелата е полезна за паметта

Щипка канела в сутрешното ви кафе или чай, ще ви проправи пътя към по-здрав ум и по-добра памет.

9. Пийте повече вода

Жаден мозък, е мозък, който забравя. Дори незначителното обезводняване е свързано с намаляване на функционалната памет, така че пийте достатъчно вода.

10. Опитайте нещо ново

Опитайте да се отклоните малко от ежедневието си, независимо дали това означава да пътувате до работа по нов маршрут, или да се запишете на курс по готвене. Всяко ново нещо, което правите, подобрява паметта.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати