Учени: 3 дена глад и имунитетът е на макс!

Учени: 3 дена глад и имунитетът е на макс!

Искате ли всеки път да се справяте бързо с настинката или да засилите имунната си система, за да не се разболявате изобщо?

Забравете за обилните количества витамин С или за драстичните промени в начина ви на живот. Учените са направили проучване, според което, ако се подложите на 3-дневно гладуване, това ще възстанови и изцяло ще рестартира имунната ви система.

Как гладуването помага на имунната система?

Продължителните периоди на гладуване намаляват значително броя на белите кръвни клетки. Това води до промяна на сигналните пътища на HSCs (хомеопатични стволови клетки), които обновяват притока на кръв и имунната система.

Учени: 3 дена глад и имунитетът е на макс!

Един от учените участвал в това проучване е професор Валтер Лонго казва, че когато гладуваме, организмът ни започва да пести енергия и едното от нещата, които прави, за да спести тази енергия, е да рециклира голяма част от имунните клетки, които вече не са ни необходими.

Максимизиране на имунната система

Това може да бъде особено полезно за възрастните хора и тези с автоимунни нарушения, които са по-податливи на болести и заболявания. Друга находка, открита по време на изследването, показва, че 3-дневното гладуване понижава нивата на хормона IGF-1 - хормон, който е свързан с образуването на ракови клетки.

Учените виждат полза от това гладуване и в други области на здравето, особено в областта на неврологията. Те са открили, че гладуването два пъти седмично може да намали риска от Алцхаймер и Паркинсон. Гладуването в краткосрочен план помага на мозъка да стане устойчив на протеинови плаки, които водят до невродегенеративни заболявания.

Това гладуване има подобна концепция като тази на кетогенните диети, при които, когато тялото гладува и е лишено и от въглехидрати и глюкоза, преминава в кетоза, произвеждайки кетони от разграждането на мазнините в черния дроб. Тялото използва тези кетони вместо глюкоза, като същевременно изгаря мазнините, за да ги създаде.

Ползи от гладуването за пациенти, подложени на химиотерапия

Учени: 3 дена глад и имунитетът е на макс!

За пациенти с рак химиотерапията може да се окаже опустошителна за имунната система. Дори след като химиотерапията приключи, са нужни месеци, за да се възобнови имунната система. Това гладуване обаче прави нещо като "регенеративен превключвател", сигнализирайки стволовите клетки да създават нови бели кръвни телца и в крайна сметка регенерира цялата имунна система.

Този процес не само рестартира имунната система, но също така намалява щетите, нанесени от свободните радикали и възпалението в организма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати