Как да спите добре след 40

Как да спите добре след 40
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
24.48 лв.
Виж ››

Когато човек навлезне в 40-те, е много лесно да пожертва съня си в полза на преобладаващия списък със задачи. В опита си да балансирате семейния, професионалния и личния живот, вие се изплъзвате от прегръдките на сладкия сън.

Но в името на вашето психическо и физическо здраве последното нещо, което трябва да правите, е да прескочите добрия сън.

Следвайте тези лесни стъпки и ще спите по-добре дори и след 40.

Пуснете малко въздух в спалнята

Ако сте прекарали последните 40 години в спане на затворени врати и прозорци, то вече е време да пуснете малко въздух в спалнята си. През 2018 г. изследователите от университета в Айндховен откриха, че оставянето на вратата или прозореца отворени, докато спите, насърчава въздушния поток и намалява нивата на въглероден диоксид, който е известен като инхибитор на съня.

Направете списък на задачите си, преди да заспите

Когато искате да се отпуснете, едва ли би ви дошло на ум да правите списък със задачи. Но според проучване е доказано че записването на задачите преди лягане ще ви помогне да заспите по-бързо.

Как да спите добре след 40

Хайде под душа

За да понижите основната температура на тялото си, вземете един душ преди лягане. Дори ако се къпете с по-топла вода, основната ви телесна температура пак ще се понижи и така ще заспите по-бързо.

Яжте повече риба

Изследователите от университета в Пенсилвания откриха, че яденето на риба може да насърчи по-добрия и по-спокоен сън. Както може би знаете, рибата съдържа омега-3 мастни киселини, за които се смята че увеличават производството на мелатонин, който е известен като основен регулатор на съня. Ако пък сте от хората, които не обичат риба, може да я замените с няколко капсули омега-3 от аптеката.

Купете си по-плътни завеси

Идеалната среда за сън е тъмнината, защото тя задейства освобождаването на мелатонин. А за да блокирате осветлението, идващо от уличните лампи и фаровете на минаващите автомобили, ще са ви нужни по-плътни пердета.

Избягвайте приема на обезболяващи с кофеин в тях

Как да спите добре след 40

Кафето не е единственото вещество, което съдържа енергизиращ кофеин, той се съдържа и в много от обезболяващите. Така че ако приемате нещо, което да прогони болката преди лягане, не забравяйте да прочетете листовката.

Прекарайте известно време на тъмно преди лягане

Внимавайте колко време прекарвате да седите в светли помещения преди лягане. В едно проучване от 2011 е установено, че когато сте изложени на светлина преди лягане, мелатонинът се освобождава много по-бавно, което пък затруднява заспиването.

Лека закуска със ядки и сьомга

Как да спите добре след 40

Какво общо имат тези две храни? И двете съдържат аминокиселината триптофан, за която е доказано че предизвиква сънливост.

Опитайте да си лягате по едно и също време всяка вечер

Спешните случаи в последната минута и късните нощи в офиса пречат на вашата рутина. Ако обаче искате да спите добре всяка вечер, трябва да направите всичко възможно да си лягате всяка вечер по едно и също време. Спазването на графика за сън помага да регулирате часовника на тялото си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати