Учени: Кето диетата може да ви предпази от грип!

Учени: Кето диетата може да ви предпази от грип!

Учените посочиха диета, която може да предпази от грип. Засега обаче е проверено действието ѝ само върху мишки. За какво става дума?

Научнoto списаниe Science Immunology публикува съвсем ново научно изследване, според което премахването на въглехидратите от диетата и консумацията на много мазнини може да осигури известна защита срещу грипния вирус. Храненето на мишки с нашумялата през последните години Кето диета повишава определени имунни клетки, които може да са отговорни за този ефект. Откритието дава ново разбиране за същността на имунитета, въпреки че хората трябва да внимават, когато променят диетата си, за да предотвратят грипа в есенно-зимния период.

Кето диетата изключва въглехидратите и е богата на мазно месо, птици и риба. Въз основа на предишни открития, че тази диета инхибира възпалителните процеси в организма, учени от Йейл решават да изпробват действието на Кето диетата за защита срещу грипния вирус. Експериментите са проведени върху мишки.

Мишките на кето диета са по-малко податливи на инфекция и имат по-голяма преживяемост в сравнение с гризачите с нормална диета, показват експериментите.

Акико Ивасаки от Медицинското училище в Йейл и нейни колеги преди това откриват, че кето диетата намалява възпалението при мишки с подагра. Тъй като възпалението е често срещано както при подагра, така и при грип, екипът смята, че кето диетата може по подобен начин да се справи с грипното възпаление, което може сериозно да увреди белите дробове.

Грип

Първата група мишки се храни според принципите на Кето диета - включва 90% мазнини, 9% протеини и 1% въглехидрати. Мишките от втората група са хранени със стандартна диета, която се състои от 18% мазнини, 58% въглехидрати и 24% протеин. Тази диета продължава една седмица, преди мишките да бъдат заразени с грипен вирус тип А.

След четири дни всичките седем от мишките, които се хранели със стандартна диета, се поддали на инфекцията, в сравнение само с пет от 10-те мишки на Кето диетата. Тези мишки с кето диетата също така не са загубили толкова тегло, което обикновено е ясен признак на грипна инфекция при животните.

Екипът открива, че Кето диетата увеличава броя на специфичен тип Т-клетки - ключови в имунния отговор на организма, открити в белите дробове. Учените преди това не са ги свързвали с имунен отговор на грип. Увеличаването на тези Т-клетки намалява чувствителността на клетките, обвиващи белите дробове и предпазващо от инфекция и увеличава производството на слуз. Предполага се, че тази допълнителна слуз е важна за защитата на мишките, тъй като улавя грипния вирус, за да спре разпространението му. Все още не е ясно какво правят тези Т-клетки извън това проучване, казва тя.

Кето диета

За да потвърдят потенциален защитен механизъм, изследователите въвеждат ГМО мишки без ген, кодиращ гама-делта-Т- клетки. Кето диетата не им осигурява защита срещу вируса. Това потвърждава, че клетките, открити от учените, се съпротивляват на грипа.

Въпреки че мишият и човешкият метаболизъм се различават, откритието може да означава, че хората получават подобна защита от грип, когато са на кето диета. Но за прилагането на заключенията в практиката за предотвратяване на грип при хората е все още далеч. Ефектът трябва да бъде потвърден при хората, но скептиците вече смятат това за трудна задача и някои наричат този подход опасен.

Така ученият Николай Петровски от Университета Flinders (Австралия) заявява, че повишената противовъзпалителна активност в белите дробове, свързана с такава диета, може да увеличи риска от заболявания в органа при някои от най-податливите пациенти. Първоначално е разработена кето диета за предотвратяване на епилептични припадъци при деца. Сега ефектът от диетата с високо съдържание на мазнини се изучава активно от различни групи учени сред здрави хора, но все още не са направени ясни изводи за нейните ползи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати