Как да преборим бързо симптомите на настинка? Съвети на специалисти

Как да преборим бързо симптомите на настинка? Съвети на специалисти
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

С есента идват дъждовете, във въздуха се усеща студеният полъх на зимата. Заскрежените стъкла на прозорците сутрин, мрачното небе, което ни посреща с излизането навън, предвещават добре познатите настинки и вирусни инфекции. Те неминуемо съпътстват хладното време, а на хоризонта се появява и неизбежният грип.

Как да се предпазим от инфекциите, които изтощават организма, а често имат и по-сериозни последици за здравето?

Британски специалисти съветват да се реагира веднага, още с появата на първите симптоми, преди вирусите да навлязат в синусите. Това може да предотврати разболяването.

Като начало трябва да се започне денят с горещ душ. Парата освобождава секрета в носа и прочиства синусите. Освен това горещата вода тушира мускулните болки, които са един от грипните симптоми.

Витамин C при настинка

Закуската е добре да бъде наситена с повече витамин С, както в храната, така и в течностите. Портокаловият сок, кивито и овесените ядки са подходяща закуска при симптоми на настинка или грип.

Представата, че кафето като топла напитка е подходящо при настинка, не е съвсем правилна. То не е добър избор при простуди. Кофеинът допълнително допринася за дехидратация на тялото. Кафето може да бъде заменено с портокалов сок или такъв от горски плодове.

При запушен нос и дразнене в гърлото отличен ефект имат инхалаторите със соли. Те прочистват дихателните пътища и облекчават пристъпите на кихане и кашлица.

За да бъзе атакуван успешно грипът още с появата на симптомите му, подходящо е болният да си остане у дома. Навън е студено и носът първи посреща студа. При студен нос имунната система се затруднява при работата си и податливостта към зарази и усложнения се засилва. Ако се налага излизане навън, нека това става с шал на лицето, за да остане топъл носът. Добре е да се ползва овлажняващ спрей за нос.

Щом усетим, че настинката ни настига, веднага ни връхлита мисълта за топла супа или бульон. Това не е просто един от бабешките лекове. Супата има хранителни качества, сгрява и повдига общия тонус. Тя е и част от задължителните течности, които трябва да са в повишени количества при простуди.

Топла супа при първи симптоми на настинка

Алкохолът има дехидратиращи свойства и затова трябва да се избягва, противно на всеобщото мнение, че спиртните напитки са и лек.

Препоръчително обаче е да се консумират ядки заради селена в тях, който подсилва имунитета. Кърито и другите леко лютиви храни също вършат добра работа, защото дразнят носната лигавица и така носът се прочиства по-лесно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати