ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Вреди от дългото спане

Вреди от дългото спане

Дълго спане
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Спането е от жизнена важност за нашето съществуване. Без него няма как да сме здрави и в добра кондиция. На ден е добре да спим средно по 8 часа, а ако това не се случи вредите от безсънието веднага започват да оказват ефект. Лошо настроение, дезориентация, слаба памет, ниско либидо, затлъстяване са само част от последиците на нездравословния сън.

Дългото спане обаче също не е никак полезно. Редица изследвания сочат, че то може да е също толкова фатално за тялото. Вижте по-долу вредите от дългото спане, които по-добре да избегнете.

1. Жените, които спят повече от девет часа на нощ, могат да имат трудно зачеване, тъй като сънят има пряко влияние върху секрецията на хормоните, менструалния цикъл и циркадния ритъм.

2. При хората, които спят повече от девет часа на нощ, има 50% по-висок риск от диабет, показва международно проучване, проведено върху извадка, включваща 9 000 души.

3. Тези, които спят твърде много, са изложени на риск от затлъстяване, като над 20% е вероятно да развият това състояние, показва проучване, анализиращо ефектите на съня върху човешкото тегло.

4. Хората, които спят средно повече от десет часа на нощ, могат да имат по-висок риск от сърдечен удар и сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които спят седем часа на нощ.

Дългото спане излага сърцеот на риск

5. Продължителният сън може да причини депресия, тъй като кара хората да са по-малко активни и намалява шансовете за отделяне на ендорфини - веществата, произвеждани от мозъка, отговорни за щастието.

6. Научно е доказано, че сред хората, които спят твърде много, но и при тези, които спят твърде малко, има по-висока смъртност и има повишен риск от до 30% от преждевременната смърт.

7. Състоянието на паметта, концентрацията и вземането на решения също могат да бъдат засегнати, когато човек спи много. Това е забелязано особено при възрастни хора (между 65 и 89 години).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нали
Нали
29.11.2019 10:34
С малки деца не мога да спа много, но ако имаше възможност щях да рискувам всичко това написано в статията да ми се случва само да спа.
0
0