Подуват ви се глезените? Вижте защо

Подуват ви се глезените? Вижте защо
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Подуването на глезените може да е признак за скрито заболяване. Но, спокойно! Това не е задължително. Възможно е да се получава просто и от заседнал начин на живот.

Сред причините, които могат да предизвикат подобно подуване са застояване на кръвта в краката у бременните жени, разширени вени, бъбречни заболявания... От същия проблем страдат и хора, чиято професия изисква постоянно или дълго време да стоят прави. От това краката започват с времето да отичат отдолу до коленете.

До появата на отици, най-вече в областта на глезените, води необичайното задържане на течности. Сред вероятните причини са продължителното седене, прекомерната употреба на сол, хормонални колебания. Състоянието може е индикатор за сърдечни и артериални заболявания, високо кръвно налягане.

Можете да облегчите подуването в глезените с домашни средства. Например лимоновият сок пречи на задържането на течности в организма като увеличава уриноотделянето. Морковите, празът, краставиците, лукът и ряпата също са диуретици.

Ако имате възможност лягайте поне два пъти дневно за по 20 минути, като стъпалата ви трябва да са на по-висока от бедрата позиция. По този начин излишните течности ще се оттеглят от глезените.

За да подобрите кръвообращението, е добре да спортувате всекидневно по половин час. Така ще попречите на натрупването на течности в краката.

Ако професията ви изисква дълго време да седите или стоите прави, периодично стягайте и отпускайте мускулите на прасците. По този начин ще изтласкате кръвта към вените.

Лекарите съветват да приемате богати на витамин С и флавоноиди храни. А също и да намалите употребата на сол.

Народната медицина също има лек срещу подуване на глезените. Всеки ден си правете отвара от чай, приготвен от листа от глухарче и бял равнец. Изпивайте по 1-2 чаши.

Ако обаче състоянието ви не се подобрява, трябва да потърсите съвет от личния си лекар.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати