Как зимата влие на съня ви?

Как зимата влие на съня ви?

През по-студените месеци тялото ви преминава през различни промени, за да се затопли. Как зимата влияе на съня?

1. Вашият цикъл на спане се променя

Всички знаем, че през зимата има липса на слънчева светлина. Още през месец ноември навън започва да става тъмно много преди вечеря. Светлината влияе директно върху хипофизата, която отделя мелатонин - хормон на съня. И колкото по-малко слънчева светлина се абсорбира от тялото ви, толкова повече се произвежда мелатонин. Но има неща, които можете да направите, за да противодействат на това. Направете така, че осветлението в дома ви да възможно по-ярко и ако искате да получите качествен сън през нощта, избягвайте да си лягате прекалено рано.

2. Промените в настроението ви карат да спите повече

Как зимата влие на съня ви?

До 90% от настроението и енергийните нива се повлияват от промените в сезоните. Често се наблюдават случаи на САД (сезонно афективно разстройство), нивата на енергия в тялото спадат значително, а това ви кара да изпитвате по-голяма нужда от сън през зимата.

3. Нивата на хормона на стрес намаляват

Как зимата влие на съня ви?

Може би си мислите, че лятото е сезонът, който е свързан с по-ниските нива на стрес, но науката казва друго. Полски изследователи откриха, че през лятото хората имат много по-високи нива на хормона на стреса. Тъй като кортизолът пречи на цикъла на съня и дори може да причини безсъние, това откритие индиректно показва, че зимата влияе положително на съня ви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати