Четири съвета как да подсилите мозъчната си функция

Четири съвета как да подсилите мозъчната си функция

Всички сме имали това преживяване – да не можем да си спомним къде сме паркирали или последното от четирите неща, които трябваше да вземем в супермаркета. Или да забравите името на новия си колега и дори кой ден от седмицата е.

Не се паникьосвайте! До голяма степен това е естествена част от остаряването, въпреки че проучванията показват, че перспективата за загуба на памет плаши хората повече от заплахата от рак, сърдечен удар или злополука.

Не се отчайвайте! Проблемите на Алцхаймер, деменцията и паметта не са непременно неизбежни. Можете да предотвратите, да забавите прогресията и в някои случаи дори да обърнете някои от тези проблеми.

Ето и четири съвета как да подсилите мозъчната си функция.

Движете се

Четири съвета как да подсилите мозъчната си функция

Упражненията са доказано най-ефективният защитник на мозъка. Според преглед на 16 проучвания, хората, които редовно са физически активни, намаляват риска от Алцхаймер с 45%. Това означава 150 минути седмично умерено интензивно аеробно упражнение. Тази проста рецепта помага за насърчаване на нови мрежи от малки кръвоносни съдове, които позволяват на повече глюкоза и хранителни вещества да достигнат до повече мозъчни региони.

Използвайте го или го загубете

Редовното упражнение на мозъка ви, освен че ви помага да научите нови неща, помага да го запазите пластичен, което означава, че той продължава да се развива. Започнете уроци по нов език, инструмент или занаят или вид танц, който включва стъпки за обучение, или направете нещо ново, за да изградите връзките, които предпазват от неврологичното влошаване.

Хранете се с правилните мазнини

Четири съвета как да подсилите мозъчната си функция

Тъй като вашият мозък е най-тлъстият орган, здравословните мазнини са от съществено значение за защита от заболявания, свързани с паметта. Наситените мазнини са твърди молекули, докато омега-3 мазнините са гъвкави. Когато мозъкът ви се поправи и прави неврони, той предпочита гъвкави клетки. Рибата е чудесен източник на омега-3. Изследванията показват, че добавянето на порция риба седмично към диетата на човек е свързано с по-ниски рискове от деменция и болестта на Алцхаймер. Орехите, карфиолът и семената от чиа са други добри източници на омега-3.

Яжте растителни храни

Доказано е, че високата консумация на растения и особено листни зелени зеленчуци помага за здравето на мозъка. Също така изследователите са открили, че хората, които съобщават, че ядат много плодове, имат по-бавни темпове на когнитивен спад. Добавете и семена като тиква или слънчоглед към вашата диета. Те съдържат съединение, наречено лигнан. Проучвания показват, че по-високият прием на лигнан е свързан с по-малък спад на когнитивните функции, паметта и обработката на информация.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати