ezine.bg»Статии»Здраве»Вредни ли са антибиотиците за плода?

Вредни ли са антибиотиците за плода?

Вредни ли са антибиотиците за плода?

Всяка бъдеща майка трябва да знае, че приемането на каквито и да било лекарства по време на бременността, не бива да става без знанието и изричното позволение на лекаря си!

Голям брой антибиотици, използвани по време на бременност, не са свързани с много родилни дефекти. Това са резултатите от едно от последните проучвания в тази област. Изключение правят сулфонамидите и нитрофураните.

Сулфонамидите са синтетични съединения, влизащи в групата на противомикробните химиотерапевтични лекарствени средства. Те се използуват за специфично лечение на някои инфекциозни заболявания. Нитрофурани също са синтетични антибактериални средства.

Целта на проучването била да се определи връзката между употребата на антибактериални препарати между първия месец преди бременността и третия месец след началото й и избрани родилни дефекти.

Вредни ли са антибиотиците за плода?

Антимикробните препарати са сред най-често използваните медикаменти по време на бременността. Те са от значение, тъй като лечението на инфекциите трябва да се извършва както за майката, така и за плода.

По процеса на изследването станало ясно, че пеницилините, макролидите и цефалоспорините не са свързани с голям брой родилни дефекти.

В същото време сулфонаимидите и нитрофураните били свързани с повишена честота на някои дефекти. Като анофталмия и микрофталмия, синдром на хипопластичното ляво сърце, предсърдни септални дефекти, коарктация на аортата, атрезия на хоаните, диафрагмална херния при сулфонамиди...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати