Връзката между рака на гърдата и боите за коса: Какво трябва да знаете

Връзката между рака на гърдата и боите за коса: Какво трябва да знаете

Според изследователите жените, които използват постоянно боя за коса и химически изправители за коса, имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Вече знаем много рискови фактори за рак на гърдата. Има такива, които не можете да промените, като пол, възраст и генетика. Има някои, които можете да промените, като заседнал начин на живот и консумация на алкохол.

Независимо дали развивате рак на гърдата или не, вероятно не се дължи на едно-единствено нещо, а на комбинация от фактори. Един от тези фактори може да бъде излагането на определени химикали.

Химическите бои за коса и изправители съдържат повече от 5000 химикали, твърдят авторите на ново проучване, публикувано в International Journal of Cancer.

Изследователи от Националния институт по наука за здравето на околната среда, част от Националните здравни институти, разгледаха химическите бои за коса и изправителите, за да проверят дали те са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Те казват, че тяхното проучване подкрепя теорията, че жените, които използват постоянно боя за коса и химически изправители за коса, имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата в сравнение с тези, които не го правят. Използването на полутрайни или временни багрила се свързва с малък или почти не увеличава риска.

Експертите казват, че от това проучване има какво да научим, но те предупреждават, че то не доказва причина и следствие.

Статистика на проучването

Връзка между рака на гърдата и боята за коса

Изследователите са използвали данни от 46 709 жени, които са се включили в проучването между 2003 и 2009 г. Участниците са на възраст между 35 и 74 години. Никой не е имал лична история на рак на гърдата, но всички са имали сестра с диагноза рак на гърдата.

Изследователите вземат предвид такива променливи като социално-икономически статус, репродуктивна история и менопаузен статус. Средната продължителност на проследяването е 8.3 години.

Участниците в проучването, които са използвали боя за коса, са обикновено по-млади, имат по-ниско образование, по-вероятно е да са пушачи и по-вероятно да са използвали орални контрацептиви. Жените в постменопауза и тези, които имат по-малко деца, е по-малко вероятно да са използвали перманентна боя.

Като цяло жените, които редовно са използвали перманентна боя за коса през годината, преди да се включат в изследването, са с 9 процента по-склонни да развият рак на гърдата, отколкото тези, които не са използвали тези продукти.

Използването на постоянни оцветители на всеки 5 до 8 седмици или повече е свързано с 60 процента повишен риск от рак на гърдата при чернокожите жени. Увеличението на риска е около 8 процента за белите жени.

Като цяло използването на химически изправители през годината преди записването е свързано с 18 процента увеличение на риска.

Изследователите откриват, че жените, които използват изправители за коса на всеки 5 до 8 седмици, са с около 31 процента по-склонни да развият рак на гърдата.

Това, което изследването не ни казва

Д-р Уилям Дж. Градишар е професор по онкология на гърдата. Той заявява пред Healthline, че заключенията на изследването се основават на голям брой участници. Това е положителен елемент.

„Но както обикновено с данните от проучванията, когато питате какво са направили или не са направили пациентите или на какво са били изложени, винаги съществува риск от грешка при припомнянето“, каза той.

„Нито една от жените не е направила генетични тестове, така че не знаем дали са били изложени на по-висок риск. Някои вероятно са били, което може да обясни някои направени наблюдения “, казва Градишар.

„Трудно е да се знае дали тези наблюдения са приложими за по-широката популация. Не искаме да отхвърляме тези резултати, но човек трябва да бъде предпазлив, ако не ги интерпретира“, казва Градишар.

Авторите на проучването признават, че не са оценили състава на различните багрила или изправители, които са използвани.

Рак на гърдата

Д-р Стефани Берник е доцент по хирургия, специалист по болести на гърдите. „Не ме изненадва потенциалната връзка между боята за коса и рака на гърдата“, каза тя пред Healthline. „В багрилата има химикали, които действат като разрушители на естрогена и други химикали, които са канцерогенни.“

Тя няма абсолютна увереност, че продуктите за коса са причината участниците в проучването да са развили рак на гърдата. „Това беше избрана група жени. Всеки участник имаше сестра с рак на гърдата, така че вече има повишен риск “, обясни тя.

„Много неща, които някога сме считали за верни по отношение на риска от рак на гърдата, се оказаха неслучайни. Изводът е, че трябва да се направят още проучвания, за да се докаже това. Това показва, че боята може да увеличи риска от рак на гърдата, а не че го предизвиква“, каза Берник.

Трябва ли жените да спрат да използват продукти за коса?

Градишар предполага, че жените не трябва да бъдат прекалено загрижени или непременно да спрат да използват продукти за коса само въз основа на това проучване.

Берник съветва жените да бъдат внимателни, когато използват перманентни бои за коса или изправители у дома. Използвайте ръкавици и следвайте предупрежденията за безопасност на опаковката.

За тези, които се притесняват или попадат в групи с висок риск, тя препоръчва да потърсят алтернативи, като например използване на полутрайно боядисване или да се обърнат към специалист - фризьор.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати