Петър Дънов за връзката между храненето, мислите и чувствата ни

съвети на Петър Дънов

Философията на Петър Дънов относно храненето е свързана с нещо, което много от нас не осъзнават. А именно - да слушаме тялото си и да се храним с мисъл към него.

Това, което влиза в тялото ни, трябва да бъде съобразено с това, от което то има нужда. Ако не обичате дадена храна, то тогава няма смисъл да я ядете, колкото и да е полезна. Храната е живот, а тази към която изпитвате любов ще се превърне в правилното гориво за поддържане на вашето здраве.

Същото важи и за това, което правим по време на хранене. Много хора в днешно време нямат време за пълноценно и здравословно хранене, на което да отделят нужното време. Ето защо обядът им е пред компютъра или на крак, преглеждайки имейлите на телефона.

Когато мисълта ни е заета с други неща, а не с храната пред нас, тогава не влагаме мисъл в самото действие по приемането, сдъвкването и поглъщането на храната. Тоест, не подаряваме на организма си това, което му е нужно, а задоволяваме само някаква чисто физиологическа нужда.

Същото се отнася и за скоростта, с която някои хора се хранят. За да задоволим нуждата от храна, е важно само да поемем някаква. За да сме здрави и пълноценни обаче, е нужно да вложим умение и мисъл. Дъвченето е мисълта, която ние влагаме в нашето здраве.

здравословно хранене

Лесното асимилиране на храната от тялото ни, активирането на вкусовите ни рецептори, всичко това спомага за по-лесното навлизане на всички полезни вещества. А това става само ако храната прекара достатъчно време в устата ни, преди да продължи пътя си през цялата ни храносмилателна система.

Езикът е един от най-важните органи в процеса на ядене и храносмилане. Чрез него в тялото ни навлиза същинската есенция на храната и се усвояват най-важните витамини и минерали. Здравите зъби също играят съществена роля.

Добре сдъвканата храна не позволява да изпитваме чувство на тежест, нито пък създава проблеми на стомаха или червата ни. Петър Дънов казва, че храната трябва да се дъвче и на двете страни, за да е здрав човек. Ако дъвчеш само на едната, няма как да си здрав.

Докато се храним, трябва да благодарим за това, което стои пред нас. Трябва да му отделим достатъчно време, в което да му се насладим, да го сдъвчем и да поемем всичко, което има да ни даде.

Друг съвет на Дънов е да слушаме музика. По време на хранене това извиква положителни емоции и създава настроение, а с него и храната навлиза по-добре в организма ни и съответно спомага за нашето здраве.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати