ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да облекчим болката в коленете при артрит?

Как да облекчим болката в коленете при артрит?

Как да облекчим болката в коленете при артрит

Артритът може да причини болки в коленете. Подуването, сковаността и болката могат да попречат на вашите ежедневни дейности, включително и на това да ходите на дълги разстояния и да се качвате или слизате по стълби. Има много различни форми на артрит, всички те причиняват болка и дискомфорт, а в по-тежките случаи водят и до инвалидност.

Остеоартрит и ревматоиден артрит

Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит. Остеоартритът се проявява, когато хрущялът (меката тъкан между костите) се разруши. Без тази мека тъкан костите започват да се търкат един в друг, причинявайки болка и подуване. Тази форма на артрит обикновено се среща най-често при хора около и над 50 години или при хора, които са имали нараняване, което е довело до увреждане на ставите.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което кара имунната система да атакува здравите тъкани в тялото, причинява увреждане на хрущяла, което води до артрит. Този и други видове артрит могат да засегнат хора от всяка възрастова група.

Според центровете за контрол и профилактика на заболяванията, около 54, 4 милиона възрастни в САЩ са диагностицирани с някаква форма на артрит.

Артрит и болки в коляното

Как да облекчим болката в коленете при артрит?

Човешките крайници имат бедрена кост, пищял (тибия) и колянна капачка. Между тези кости са разположени хрущяли, които действат като възглавнички, предотвратявайки триенето на костите, а тънката мембрана заобикаляща ставата, доставя течност, за да предпази износването на хрущяла.

Когато хрушялната тъкан се изгуби и мембранта се повреди, костите започват да се търкат един в друг. Това триене причинява болки в коленете, подуване и може да доведе до образуване на допълнителни костни израстъци.

Как да облекчим болката в коленете при артрит?

За да избегнете или облекчите болките в коленете при артрит през нощта, обърнете внимание на дейностите си през деня.

Тъй като болката при артрит е причинена от възпаление, тя се усилва когато претоварите ставата. Ако имате повече движение през деня и не обръщате внимание на коленете си, когато си легнете нощем, е много вероятно да започнете да усещате силна болка.

Известният лекар по спортна медицина д-р Лу Подеста препоръчва следното за облекчаване на болки в коленете.

Ако ви се налага да преминавате големи разстояния, правете периодични почивки, за да може коленете ви да си отпочинат.

Ако изпитвате болка, докато извършвате определена физическа дейност, спрете за малко или променете начина на движение.

Избягвайте стълбите при всяка възможност.

Отслабнете ще намали и напрежението върху ставите.

Съвети за по-добър сън при артрит

Как да облекчим болката в коленете при артрит?

Ето някои неща, които можете да направите, за да си гарантирате спокойна нощ и свеж старт за следващия ден.

За да уцелите удобна поза за сън, опитайте да поставите възглавница между коленете си, ако спите настрани, и под коленете, ако спите по гръб. Може да пробвате и със специално проектирани за целта възглавници.

Топлата вана 20 минути преди лягане не само ще ви отпусне, но и ще заспите пи-бързо.

Направете си отпускащ ритуал преди лягане, вземете любимата си книга, пуснете си хубава музика и запалете ароматни свещи.

Използвайте загряваща подложка или студен компрес за колене за 15-20 минути, това ще облекчи болката в коленете преди сън.

Ако болката в коленете при артрит ви държи будни, възможно е действието на лекарствата за артрит да минава много бързо. Посъветвайте се с вашия лекар дали не е необходимо да бъде коригирана дозата на лекарството или схемата на приемане. Потърсете и народни средства при артрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати