Как да превърнем пиенето на кафе в здравословен навик

пиене на кафе
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Кафето е напитка, без която не можем. Всеки от нас се е запитвал вредно или полезно е пиенето на кафе. А учените постоянно ни заливат с информация както за ползите, така и за вредите от ободряващата напитка.

Истината е, че за много хора по света то най-големият източник на антиоксиданти, просто защото в кафето има много повече от тях, отколкото в плодовете и зеленчуците. Така че, ако предположим, че кафето е полезно, предлагаме ви няколко съвета, с които да превърнете пиенето му в нещо супер полезно. И да минимализирате всякакви вредни рискове.

Не пийте кафе след 2 следобед

Кафето е най-богатият естествен източник на кофеин. Този стимулант ще ви зареди с много енергия и ще ви разбуди, когато ви се спи. Но пиенето на кафе след определен час на деня може да повлияе върху съня ви.

Ако сте големи любители на ободряващата напитка, тогава следобяд може да си позволявате безкофеиново кафе. Или пък чаша чай, в който има по-малко кофеин. Разбира се, чувствителността на хората към кофеина е много различна и на някои той изобщо не им действа.

Не прекалявайте със захарта в кафето

Дори най-полезното нещо на света може да бъде съсипано от захарта. Затова е голяма грешка да правите кафето си твърде сладко. Захарта има много високо съдържание на фруктоза и се свързва с развитието на диабет и затлъстяване. Ако обичате кафето си само сладко, тогава изберете нещо като стевия или еритритол. В никакъв случай не ползвайте захарин.

Не всяко кафе е с добро качество

ползи от кафе

Качеството на кафето зависи както от метода, по който е отглеждано, така и как е било обработено. За съжаление, дори и кафето не остана подминато от опасните пестициди и други химикали. Ако това ви тревожи, може да пробвате някое био кафе, стига цената му да е по джоба ви. Имайте предвид, че не е задължително скъпото кафе да бъде по-безопасно.

Никога не прекалявайте с количеството

Дори кофеинът да не ви влияе или пък да пиете безкофеиново кафе, прекомерната му употреба не е препоръчителна. Смята се, че оптималното количество не бива да надхвърля 1.1 милиграма на всеки 2.5 кг. човешко тегло.

Това означава, че човек със средно тегло 80 килограма може да пие максимум до 2 кафета дневно. Така че кафето е въпрос на баланс между здравословното и вредното. Все пак се вслушвайте в тялото ви, защото то ще ви каже най-добре какво е количество кофеин, който може да приемате.

Избягвайте изкуствените сметани

Независимо дали са сухи или течни, тези добавки към кафето не са никак здравословни. В повечето случаи вместо мляко в тях има растителни вещества, които се обработват изкуствено. Особено онези, за които се посочва, че са обезмаслени и без лактоза. Вместо това сложете в кафето си просто няколко капки истинско мляко.

Щипка какао в кафето

Освен че е пълно с антиоксиданти, какаото намалява риска от сърдечни заболявания. Поръсете кафето си с малко какао за още повече аромат. Така ще си направите прочутата мока, която се сервира по кафетериите. Само че там напитката е пълна със захар. Какво по-здравословно и апетитно от комбинацията на кафе с тъмен шоколад.

Използвайте хартиени филтри

Свареното кафе съдържа кафестол, който може да повиши нивата на холестерол в кръвта. Това може да се избегне, като използвате хартиени филтри, които ще намалят нивата на кафестола. Той в никакъв случай не трябва да бъде смятан като вреден, тъй като има някои проучвания, доказващи неговия антираков ефект.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати