Какви бактерии се крият в грима ти

1 от 12 Снимки
Спирала с изтекъл срок е опасна за очите

Девет от десет продукти за грим са замърсени с бактерии, с ред които могат да са дори опасните стафилококус ауреус и ешерихия коли. До това заключение стигнаха лекари от университета в Астън в Бирмингам, като анализираха съдържанието на няколкостотин чанти за грим.

Дамите, които си правят макиаж, редовно ползват фон дьо тен, пудра за лице, червило, хайлайтър, спирала. Според авторите на изследването обаче почти никога тези жени не почистват инструментите, с които нанасят продуктите или отказват да следят срока на годност на субстанциите за разкрасяване.

В резултат на това неглижиране чантичките за грим гъмжат от бактерии. А те, от своя страна, могат да са много опасни за кожата и за здравето, когато се прилагат в близост до очите, по устните или върху увредена кожа. Акне, възпаления на очите са само малка част от опасностите, които ви дебнат, когато не се грижите за козметиката си. Най-застрашени са хората с компрометиран имунитет.

Най-опасни обаче се оказаха гъбите за нанасяне на грим, известни като бюти блендер, защото именно там се концентрират най-много микроби. Авторите на изследването подчертават, че тези гъби предоставят условия за размножаване на бактерии, тъй като в тях винаги остава влага и вещества от козметиката. Любителите на макиажа са изложени на сериозни рискове, без дори да си дават сметка за това.

Изследователите смятат, че производителите на козметични продукти трябва да информират по-подробно своите клиенти как да съхраняват и употребяват даден артикул. Освен това не е лоша идея срокът на годност да е изписан на по-видно място. А също и да има повече предупреждения за потенциалните бактерии в грима.

Дали подобни мерки биха дали резултати обаче, няма как да предвиди. Много голяма част от жените признават, че продължават да ползват продукти, дори и те да са с изтекъл срок. А някои от тях и не си правят труда да проверят тази информация.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати