ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Тест за алергия: Какво трябва да знаем?

Тест за алергия: Какво трябва да знаем?

Тест за алергия: Какво трябва да знаем?

Тестовете за алергия представляват вид изследване, което се провежда от специалист-алерголог. Целта им е да определи каква е реакцията ни към определено вещество.

Начините за провеждане обикновено са три – чрез кръвна проба, кожен тест или на принципа на елиминирането, когато става въпрос за храна. При това изследване на практика лекарят ви ви излага на малко количество от евентуалния алерген, а след това проследява реакцията на организма ви.

Само в Съединените щати алергиите засягат над 50 милиона души! От тежки алергични реакции има и смъртни случаи, когато се получи анафилактичен шок или тежък астматичен пристъп. Всичко това може да се избегне, когато пациентът знае точният алерген, към който е чувствителен. За да бъде тестът точен обаче, трябва да знаете как да се подготвите.

Ще се наложи да спрете някои лекарства, които приемате. Резултатите могат да се повлияят от всички антихистамини (протовиалергични медикаменти); от лекарства за киселини или стомашни проблеми; от медикаменти, лекуващи астма; от бензодиазепини и от трициклични антидепресанти. Не бива да ги приемате преди изследването. Колко време преди това – съвет ще ви даде алергологът ви.

Най-разпространеният тест за алергия е кожният тест. Има няколко начина да се извърши, като най-популярният е този чрез надраскване. Друг вариант е така нареченият patch тест. При него се поставя лепенка, която съдържа количество от алергена.

Дамите са запознати с този вид тест, защото на всяка опаковка от боя за коса е записано, че трябва сами да проведете този тест вкъщи и да наблюдавате за реакции. За реакции ще наблюдава и лекарят. Кръвният тест е по-точният метод, когато резултатите са гранични. Чрез него се търсят специфични антитела.

Тест за алергия: Какво трябва да знаем?

Изследванията за алергии за безопасни. Обикновено, дори тестът да е позитивен, локално се появява зачервяване на кожата, подутини или сърбеж. Всички тези оплаквания обикновено отшумяват в рамките на няколко дни. Ако имате каквито и да е притеснения, можете да се обърнете за съвет към алерголога си. Ако имате каквито и да е симптоми след края на изследването – също.

Тестовете за алергия се извършват преди операция. Строго препоръчителни са за всички, които имат нужда от планови интервенции. Не бива да се страхувате, ако тест за алергия към упойка се окаже положителен - медиците имат специални схеми с медикаменти, които на практика карат имунната ни система да не реагира срещу причинителя на реакция.

В случай на общи симптоми към храни като лактоза и глутен, също можете да се изследвате. Консумацията на храни, които тялото ни не толерира, води до хронично възпаление.

Това важи и за всички останали продукти, които предизвикват дискомфорт. Най-честите алергени при храните са ядките, особено фъстъците, млечните продукти, пшеничните изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати