ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Вредните навици, които може да ви разболеят

Вредните навици, които може да ви разболеят

Мариана В.Мариана В.
Джедай
523010
болна жена
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Зимата не е само сезонът на ските, пързалките, семейните вечери пред камината и топлия шоколад, това е сезонът на настинките, хремата, сополите, носните кърпички и ужасната кашлица.

Истината е, че човек не може напълно да се предпази от вирусите, които циркулират в обществения транспорт или в затворените офиси. Но истината е, че има и много вредни навици, с които ние самите можем да си навредим и сами да станем причина да ни тръшне тежка настинка

Тютюнопушене

Тютюнопушенето е вредно и две мнения по този въпрос не може да има. Но истината е, че цигареният дим уврежда белите дробове не само в дългосрочен план. В комбинация със студения замърсен въздух тютюнопушенето може да доведе до възпаление на белите дробове, до хронична тежка кашлица и дори до недостиг на кислород.

Затова, ако все още не сте се отказали цигарите, замислете се сериозно да ограничите вредния навик и вместо него да добавите към дневното си меню допълнителни порции свежи сезонни плодове и зеленчуци.

Недоспиването

Хората често подценяват ролята на качествения нощен сън. Недоспиването обаче значително намалява защитните сили на организма. Затова дори да сте от онези нощни птици, които седят с часове пред телевизора да зяпат сериали, погрижете се да си осигурите поне 7 часа сън в денонощието. Само така ще си гарантирате, че тялото ви ще има сили да се справи с коварните вируси и настинки, които дебнат през студените месеци.

недоспиването ни разболява

Да закриваме уста при кихане и кашляне

Едно от нещата, които трябва да сме научили още в детска възраст е навикът да закриваме устата си с кърпичка при кихане или кашляне. По този начин постъпваме отговорно към здравето на хората около нас и ограничаваме разпространението на бактериите в околната среда.

Неслучайно казахме да закрием устата с кърпичка, а не с ръка. Закривайки устата само с ръка, ние ограничаваме бактериите до дланта си, с който после докосваме още редица повърхности, докосвани и от други. Ако нямаме подходяща еднократна хартиена салфетка под ръка, можем да кихаме или кашляме по изключение в свивката на лакътя.

Противогрипни ваксини

Ваксините работят, това не е мнение, това е научен факт и затова препоръчваме не само на хората от третата възраст и малките деца, но на всички активни хора да си поставят противогрипни ваксини. Тези ваксини трябва да са препоръчаните за сезона и да са поставени поне 2 седмици преди очакваното начало на грипна епидемия, за да има възможност тялото да си изгради имунитет.

Ограничете студените душове

Много хора предпочитат сутрин да вземат един по-хладък душ, който да им помогне да се разсънят. Действително един студен душ може да направи чудеса за вашия метаболизъм, но не бива да правите това, ако навън температурите са ниски или духа вятър.

Къпането непосредствено преди излизане е противопоказно за хора, които страдат от хроничен синузит, мигрена или чести настинки. Именно то е сред най-вредните навици, които ни разболяват.

Прекалено тънки или дебели дрехи

прекалено дебелите дрехи може да ни разболеят, ако се потим

Сигурно сте чували, че зимата не бива да ходите с тънки дрехи. Това е, за да се предпазите от преохлаждане, защото по този начин давате възможност на вирусите да атакуват тялото ви по-лесно.

Но не бива да носите и прекалено дебели дрехи, защото ще провокирате тялото си да се поти, което също може да стане причина да настинете. Препоръчваме да заложите на дрехите от естествени материи, като памук - да носите потник или тениска, а отгоре да имате връхна дреха, която да може да свалите в случай, че температурите се повишат.

Самолечение

Една от причините всяка година болниците да се пълнят с хора в активна възраст, които по правило не спадат към рисковите групи, е самолечението.

Често смятаме, че можем да се излекуваме сами, подценяваме сериозността на положението, не отиваме навреме на лекар или се лекуваме неправилно.

Добре е при първите признаци на настинка да започнете адекватно домашно лечение и да увеличите приема на течности. Но ако след 3 дни положението ви не се подобрява, продължавате да вдигате температура или не се чувствате добре, задължително потърсете консултация със специалист. Може да се окаже, че сте получили усложнения, които изискват незабавна лекарска намеса.

Не проветрявате

Ако по цял ден стоите в затворени помещение и не отваряте прозореца за малко чист въздух, час по-скоро трябва да изкорените този вреден навик. Честото проветряване и свежият въздух са здравословни и освежаващи. Липсата на кислород в помещението може да причини главоболие, а сухият и застоя въздух води до умора и отпадналост.

Дишате през устата в много студено време

Ако дишате през устата в много студени дни, вие не можете да затоплите или овлажните въздуха, което е много опасно и дори може да доведе до ангина. В носа има естествени власинки, които имат точно тези функции и затова през носа вдишваме достатъчно затоплен и овлажнен въздух. Ако е много студено се старайте да дишате само през носа, за да избегнете някои усложнения.

Пропускате закуската

Без значение какви са причините за пропускането на закуската - липса на време, нежелание или каквото и да е други, това е сред най-вредните навици за здравето. Тялото има нужда от енергия, за да посрещне новия ден и да се възстанови след съня. Ако не закусвате, е силно вероятно да приемете повече въглехидрати през деня, а това вреди на тънката талия. Така се си създайте навик да закусвате и ще видите как се храните по-балансирано през деня, имате повече енергия и се чувствате много по-добре.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest