Кога е вредно да пиете вода?

кога е вредно да се пие вода

Водата е перфектната напитка – тя утолява жаждата, няма никакви калории и е от изключително значение за тялото ни. Без нея нито една система не може да функционира добре. Научени сме, че има минимално количество, което трябва да изпиваме дневно, ако искаме да сме здрави. Има обаче моменти, в които е по-добре за тялото ни да не приемаме вода.

Един от тези моменти е по време на хранене. Лекарите съветват да я избягваме, защото тя пречи на храносмилането. Макар и да не пречи директно на здравето ни, това е обвързано с неприятни усещания, като например подуване на стомаха или недостатъчен прием на хранителни вещества. Препоръката на лекарите и диетолозите: чаша вода половин час преди хранене.

Макар и водата да е това, от което имате най-голяма нужда при интензивна тренировка, трябва да избягвате големите количества. Рискувате да ви прилошее или да попречите на ефективното изгаряне на калории заради подуването, което ще последва.

Това не означава изцяло да лишавате организма си от течности, когато тренирате. Вместо да пиете големи количества, опитайте се да приемете само няколко малки глътки. По този начин упражненията ще бъдат много по-ефективни.

пиене на вода

Не се препоръчва да пиете храна и точно преди лягане. Това ще наруши съня ви, защото тялото ви ще има нужда да се отърве от течностите, за да спите спокойно. Това прекъсва регенерацията на целия ни организъм и пречи на покоя му.

Бъдете внимателни с водата и след прием на люти храни. Течността няма да навреди на здравето ви, но няма да облекчи усещането за парене в гърлото. Вместо това, хапнете хапка хляб. Ще усетите разликата!

Ако урината ви е изцяло прозрачна, намалете приема на течности. Този симптом означава, че пиете прекалено много вода. Макар и това да не ви се струва опасно, приемът над определено количество натоварва бъбреците и отмива всички минерали и витамини от тялото ни.

Бъдете внимателни и с водата, когато не знаете дали тя е годна за пиене. Ако е обозначено, че не е, не пренебрегвайте предупрежденията, защото лесно може да се натровите.

Понякога дори пиенето на вода от река в планината може да е опасно – например в случаите, в които тя е замърсена с животински изпражнения.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати