Как да доживеем до дълбока старост: Съветите на лекарите

стари хора
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Всеки иска да изживее дните си възможно най-добре! Дълбоката и щастлива старост е мечта на всички, но за повечето хора възрастта над 80 години изглежда недостижима.

Най-дълголетният народ – японците, с лекота успяват да достигнат до тази възраст. Тайната на дълголетието успяват да открият учени.

Оказва се, тя е съвсем проста: движение до късна възраст, при това - интензивно. До извода стигат японски учени, а резултатите от проучването им са представени на престижна конференция в Москва.

Изследванията започват още от 1977 година, когато експертите разглеждат скоростта, с която се движат хората на възраст между 60 и 80. Оказва се, че дълголетниците се движат със скорост от около 1. 5 метра в секунда.

При тройно по-ниска скорост, вероятността хората да не доживеят до 80-тата си годишнина била между 15 и 35%. Важно е не само движението, а и то да бъде по-активно, категорични са учените от Япония. Твърденията им са подкрепени и от експерти от Канада.

темпото на ходене подпомага дълголетието

За първи път се прави връзка между темпото, с което се движим и продължителността на живота. Отдавна обаче е установено, че ходенето има особено полезни свойства за здравето ни. То помага да поддържаме здравословно тегло и намалява риска от сърдечни заболявания, което само по себе си подпомага дълголетието.

Доказано е още, че дори 30 минути дневно са достатъчни, за да намалим повече от половина риска от развитие на диабет и на някои видове рак. Особено силно е доказана и профилактичната му сила срещу рак на гърдата. То е и отлична профилактика срещу разширени вени.

И още – движението подобрява психическото ни състояние. Доказано е, че то намалява нивата на стрес и тревожност, както и успява успешно да пребори възникналите депресивни състояния.

Увеличава креативността, подпомага медитацията и се бори с безсънието. Ежедневните разходки подсилват имунната ни система – дори 15 минути са достатъчни като превенция срещу различни вируси през зимата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати