ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко опасна може да бъде самотата

Колко опасна може да бъде самотата

Мариана ВидоваМариана Видова
Джедай
523010
Колко опасна може да бъде самотата
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Казват, че когато се прибереш сам в празната къща, отпуснеш се на дивана, налееш си чаша вино и няма с кого да си кажеш дума, сам избираш дали това е самота или свобода.

Смята се, че чувството за самота е една от най-унищожителните емоции, която може да завладее човек. Хората са създадени, за да живеят заедно, по двойки, да имат с кого да споделят както радостните моменти, така и лошите.

И ако си мислите, че чувствата, разбито сърце и самота не могат да ви убият, то безспорно грешите, защото учените са доказали по неоспорим начин, че самотата убива, при това бавно и мъчително.

Всички онези приказки, които сте чували, че е по-добре човек да е сам, отколкото зле придружен, че винаги има време да си намерите някого или че не ви е нужен човек - забравете за тях. Не се залъгвайте и ако сте самотни по една или друга причина, вземете мерки сега, преди да е станало прекалено късно.

Колко опасна е самотата ще ви кажат учените от университета Бригъм Йънг, които смятат, че самотата уврежда здравето повече от това да пушите по една кутия цигари на ден.

Изолацията, в която изпадаме волно или неволно, може да бъде много по-опасна за здравето ни, отколкото хората са склонни да допуснат. Иронията е в това, че колкото повече начини за връзка между хората има, толкова по-самотни са те.

Статистиката показва, че над 42.6 процента от хората над 25 годишна възраст споделят, че страдат от опасна хронична самота.

Самотно момиче

Автор на изследването как самотата се отразява на човешкото здраве е д-р Джулиан Холт-Лунстад, който сравнява нейното пагубно въздействие с това на затлъстяването.

Неглежирането на този проблема може да доведе наистина до влошаване на здравословното състояние, категоричен е специалистът по отношение на вредите от самотата.

Да си сам, да страдаш от самота, да нямаш с кого да споделиш мъките и успехите си е по-опасно от това да пушиш по 15 цигари на ден, по-опасно е дори от затлъстяването и липсата на физическа активност.

При индивидите, при които социалните ангажименти са силно ограничени, рискът от преждевременна смърт е с 50 % по-висок от тези, които редовно излизат или се срещат с приятели.

Според авторът на изследването един от най-лесните начини да се справите с изолацията и социалната самота е да се опитате да живеете с човек от противоположния пол.

Самото присъствие на такъв човек може да доведе до положителна промяна в нивата на кортизол - хормона на стреса. Хората със здрави социални връзки са по-склонни да спортуват, те по-лесно намират мотивация да се грижат за здравето си, намират компания в диети или в подкрепа за започване на нов и здравословен начин на живот.

Преборете самотата

Ключова роля в опитите на някой да преодолее изолацията и да се се опита да се справи със самотата, играят приятелите.

Ако такива не са на разположение, както често може да се случи, хората може да се опитат да започнат ново хоби или да се захванат с проект, който ги ангажира и им носи радост, но и им дава цел. Винаги има вариантът да поемете грижата за друго същество, като си осиновите домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати