Вреди ли на мозъка ни безмесната диета?

За или против вегетаринаството?

Дилемата дали полезно да се яде месо не е нова. Все още различни антрополози вадят различни доказателства с какво са се хранели предците ни в миналото. Според някои теории именно месото ни е направило хора, според други - то е отрова за тялото ни.

Въпреки че е само 2 процента от теглото ни, мозъкът си взима около 20 процента от калориите, които сме приели. Месото в случая се явява ценен помощник за по-бързите ни органи, като им осигурява веществата, от които се нуждаят.

Вреди ли вегетарианството?

Според последните проучвания вегетарианците в света вече са около 370 милиона. Все по-големи са тенденциите на Запад към избора на този тип хранене. В САЩ ръстът е вече около 600%. Увеличението се наблюдава в годините от 2014 до 2017.

В същото време не са отшумели опасенията, че вегетарианската диета вреди на мозъка и нервната система. Според някои специалисти вегетарианството може да спре развитието на мозъка, особено при подрастващите.

След проведено изследване през 2018 лекарите в Германия категорично заявяват: храненето на растителна основа не бива да се прилага от бременни, кърмещи, деца и юноши. Белгия стигна още по-далече, там ако принуждавате детето си да се храни по този начин, можете да влезете и в затвора.

Много от скептиците по отношение на вегетарианството и веганството смятат, че ако то има реални ползи върху мозъка и интелекта ни, вече отдавна щеше да има неоспорими доказателства за това.

Засега обаче все още няма нито едно представително и сериозно изследване, в което участниците да са разделени на две групи - месоядни и вегетарианци, и реално да се наблюдават измененията в интелекта или здравето им.

За сметка на това обаче, има доказателства, че много растителни храни са полезни за мозъка. Вижте в галерията горе кои са те!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати