ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Кои храни предизвикват запек

Кои храни предизвикват запек

Някои храни водят до запек

Здравословната диета и щастливата храносмилателна система са ключови елементи на дългосрочното здраве. В същото време храненето може да изглежда доста сложно, още повече, че е толкова индивидуално. 

Дори храни или напитки, за които смятаме, че са здравословни, като плодове или зърнени храни, могат да причинят храносмилателни проблеми при много хора. 

Често това, което мислите за хроничен проблем, може да се превърне в чувствителност към храна, която лесно може да бъде предотвратена чрез избягване на конкретни храни. Тук ще разгледаме храни и напитки, които могат да причинят запек - един от най-често срещаните проблеми с храносмилането.

За тези от вас, които не знаят, запекът е състояние, при което човек се изхожда рядко, изпитва болка при този акт или пък среща огромна трудност да го извърши. При признаци на запек задължително трябва да се свържете с лекар, защото този здравословен проблем може да повлече след себе си редица други състояния.

Редно е и да се информирате точно какво причинява запека. Често това са обездвижване, стрес, хормонален дисбаланс, прием на медикаменти. Но неправилното хранене или пък чувствителността към определени храни също може да доведе до запек. Затова и днес днес ще ви запознаем със запичащите храни, които да избягвате, за да предотвратите запек.

Храни с глутен

Глутенът е протеин, който присъства в много зърнени храни, като пшеница, ръж, ечемик и други. Когато се комбинира с вода, глутенът става лепкав и еластичен, създавайки меко и еластично тесто. Ето защо глутенът е много разпространен - ​​всеки сладкиш, хляб, тестени изделия или зърнени храни, които не са етикетирани без глутен, по същество го съдържат. Някои хора са чувствителни към глутен и откриват, че той е отговорен за храносмилателните им проблеми.

Млечни продукти

Млякото и млечните продукти също са често срещана причина за запек. При някои те причиняват диария, а при други хора – запичане.

Преработени храни

Преработването оставя много храни без полезни фибри. Така те се оказват виновни за лошо храносмилане и запек.

Алкохол

Той дехидратира организма и причинява запек.

Още храни и напитки, причиняващи запек, може да откриете в горната галерия. Избягвайте ги, за да се предпазите от констипация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати