Опасни ли са старческите петна по кожата

Старчески петна по кожата

Всички имаме кафеникави петна по кожата си. Било то по лицето, краката, ръцете, раменете или ръцете, можете да намерите кафяви петна някъде по тялото. А щом навлезете в много по-зряла възраст, те са още по-видими. Просто с напредване на възрастта те са склонни да стават повече. Тези петна са големи, кафяви и са очевиден признак на стареене. 

Каква е причината за появата на старчески петна?

Старческите петна възникват поради прекомерно излагане на слънчева светлина и UV лъчи, което може да бъде или от прекарване на много време навън, особено когато не полагате слънцезащитен крем, или от излагане на много силно слънце по време на морска почивка. С течение на годините областите от тялото, които са били изложени на слънце, могат да променят цвета си и да се сдобият с петънца.

Опасни ли са старческите петна по кожата?

Когато става въпрос за възрастови петна, истина е, че те могат да бъдат нещо съвсем нормално. Но от друга страна, могат да бъдат и опасни. Въпреки че това не означава, че всяко кафяво петно ​​е раково, има няколко предупредителни знака, за които трябва да внимавате. 

При петна по кожата говорете с лекар

Ето какво трябва да имате предвид, когато кожата ви е осеяна с подобни старчески петънца:

1. Ако някои старчески петна са по-тъмни от други.

2. Ако имат изразени очертания около себе си.

3. Ако те постоянно растат или се променят по форма.

4. Ако изглеждат червени.

Така че, ако забележите някой от тези признаци с вашите кафяви петна, не забравяйте да посетите незабавно дерматолог. Най-добрият начин да следите това е да правите редовни самопроверки.

Как да се предпазим от поява на старчески петна по кожата?

Предпазване от слънцето

Въпреки че няма гаранция за стопроцентово предпазване от старчески петна, ще ви свърши добра работа, ако преди всяко излизане навън използвате слънцезащитен крем с висок фактор.

Нанасяйте го не само през летните дни, но и когато се разхождате по светло навън и през останалото време. През лятото носете проветриви дрехи, които да покриват ръцете, раменете и гърба ви. Носете шапка и очила, за да предпазите и лицето си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати