Кога е нужно да вземаме допълнително витамини?

Кога е нужно да вземаме допълнително витамини?

Разнообразното и здравословно меню носи на организма ни всички необходими минерали и витамини, необходими за доброто му функциониране. Има случай, когато обаче е нужен допълнителният прием на витамини. Ето ги и тях:

Прекомерна умора

Средствата за преодоляване на умората според специалистите са свързани с промяна на начина на живот. Ако искате да сте на 100% жизнени е необходимо да си набавяте необходимите за тялото и мозъка ви вещества с правилна диета, да спортувате и да спите достатъчно. При смяната на сезоните настъпва коварен период за нас и тези методи за преодоляване на умората е добре да се съчетаят с допълнителен прием на витамини. Най-подходящи са тези от група В и по-конкретно витамина В1 и В6, които са мощно средство за психическо противодействие на умората. Съчетайте ги с витамин С, който повишава жизнеността на организма и бори лошото настроение. Допълнителен плюс е, че няма риск при предозиране.

Кога е нужно да вземаме допълнително витамини?

Ако сте пушач

Всяка цигара съкращава нивата на витамин С в нашето тяло. Препоръчителната дневна доза за всеки е около 60 до 100 мг, което автоматично задължава пушачите да си набавят поне двойна доза на витамин С. Доказано е, че при пушачите нивата на витамина в кръвта са значително по-ниски. Една изпушена цигара означава за тялото ни 25 мг. Допълнителен прием на витамин С. Препоръчително е всеки пушач да приема голямо количество плодове и зеленчуци, както и една разтворима тамблетка витамин С сутрин, защото вечер той пречи на съня.

Кога е нужно да вземаме допълнително витамини?

При спазване на диети за отслабване

Спазването на диета с цел намаляване на телесното тегло автоматично означава, че се храните по-малко, следователно и намалява и количеството на приетите витамини. Изключително рискова е диета с прием на под 1200 килокалории дневно. В такъв случай е препоръчително да приемате дневно по една-две капсули коктейл витамини. Ако хранителният ви режим избягва и млечните просукти, задължителен е приемът на калций – една таблетка от 500 мг на ден.

При бременни

Кога е нужно да вземаме допълнително витамини?

Бременните жени имат по-големи хранителни нужди, което налага приемът на по-големи количества витамини. Съюзник при бъдещите майки са витамин A и D. Те обаче трябва да са предписани от лекар, защото предозирането с тях е токсично. Препоръчително е да се вземат допълнително и витамин В6 и В9. Бременните жени имат дефицит на витамин В6, особено тези, които дълго време преди това са вземали противозачатъчни. В6 е виновникът и за честотата на гадене, повръщане и появата на киселини. Решение е да приемате добавка от 10-20 мг на ден.

Витамин В9 или по известен като фолиева киселина е важен за развитието на ембриона. По-слабите бъдещи майки задължително страдат от недостиг, което е предпоставка за разждане на бебе с по-малко тегло и развиването на анемия у майката. Недостигът на В9 при бременна с близнаци е възможно да предизвика дори и забавяне на развитието на плода. Съчетавайте храни със спанак с 0.4 мг дневно витамин В9.

При хрема

При хрема е необходима стимулация на имунната система. Верен помощник отново е витамин С. Той активизира имунитета като му помага да се бори ефикасно с микробите и вирусните инфекции. Изследванията са категорични, че витамин С допринася за намаляване на хремата и бързото й излекуване. Тук дозите са ударни – от 1 до 2 мг. дневно от началото до края на заболяването.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Чичо
Чичо
01.12.2013 12:20
Съгласен съм с написаното с малко уточнения: дозите са много занижени или по-скоро старомодни...вече.Според мнозина от най-титолуваните американски лекари ,както в традиционната, така и в алтернативната медицина ,дозите вече са доста по големи.Особено за витамин С.Който се интересува може да намери литература.Само ще спомена,че при висок холестерол,възпалително заболяване - грип,настинка пневмония дневните дози са от мин.2 гр. до 10-12 гр.За сведение на лекари и пациенти американските специалисти са констатирали ,че високите дози вит.С нямат странични действия ,освен стомашно разстройство при някой пациенти,където трябва да се намалят дозите до 1-3 гр. дневно.Това е ..Има и още много ,но който търси намира...Бъдете здрави!!!
0
0