Проблеми на характера, зад които всъщност се крие заболяване

проблеми на характера

Всички хора се отличаваме със специфичен характер. И всеки от нас има черти, които не са особено симпатични. Мързел, избухливост, прекалена неувереност – това са качества, които категоризираме като проблеми на характера.

Според специалистите по психично здраве обаче понякога зад тези проблеми на характера може да се крие ментално заболяване.

Вижте по-долу за какви симптоми трябва да внимавате по отношение на собственото си поведение и това на вашите близки. В случай че разпознаете някои от тях, е желателно да се свържете със специалист.

Безотговорно поведение

Присъщо е на много хора. Те не се интересуват да си намерят стабилна работа. Могат да седят с месеци у дома и да харчат парите на близките си. Бъдат ли наети някъде, са способни да си тръгнат от службата без конкретна причина. Те са безотговорни както към собственото си здраве и сигурност, така и към тези на околните. А причината може да е антисоциално разстройство на личността.

Прекомерна срамежливост

ментално заболяване

Срамежливостта е чувство на страх или дискомфорт, което съществува у човек, който е в компанията на други хора и често се дължи на липса на самоувереност. Прекомерната срамежливост може да доведе до пълна изолация и дори нежелание за свързване с външния свят. В комбинация със склонност за потъване в нереални мечти, емоционална студенина, безразличие към похвали, прекомерната срамежливост може да подсказва и за шизоидно разстройство на личността.

Бунтарство

Тези хора искат да живеят по собствени правила и не се съобразят с нищо. Или поне така ви се струва на пръв поглед. Но ако ги опознаете по-задълбочено, ще осъзнаете, че те просто търсят на какво да се противопоставят. Понякога това не е просто черта от характер, симптом подсказващ за агресивно разстройство на личността.

Чести промени в настроението

Тези хора сменят настроението, мислите и намеренията си много бързо. Сутринта са щастливи, вечер са нещастни. По обяд се смеят неистово, а вечер им се плаче. Изключително спонтанни и непредвидими са в действията си. Депресията и еуфорията ги съпътстват периодично.

Импулсивни са - могат да напуснат работа без предупреждение или да се впуснат от една връзка в друга. А също и да изхарчат огромна сума пари, без да имат нужда от подобна покупка. Това са все признаци на биполярно разстройство.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати