ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Сапун или антибактериален гел да изберем?

Сапун или антибактериален гел да изберем?

Сапун или антибактериален гел

Излагаме се на патогени всяка минута. За да намалим риска от инфекция, болести и зарази, трябва да измиваме ръцете си със сапун старателно или да използваме антибактериален гел.

Дали антибактериалните гелове са по-ефективни от обикновените сапуни? И кой от двата препарата за изберем в нашата лична хигиена, ще разгледаме в следните редове.

Измиването на ръцете със сапун и вода е един от най-добрите начини за премахване на микробите, предотвратяване на разпространението и пренасянето на бацили. Въпреки че обикновеният сапун не съдържа антибактериални химикали, той е ефективен за отърване от бактерии и други микроби.

Механизмът на действие е, че сапунът е проектиран да премахне замърсяванията и маслата от повърхностите, така че те да бъдат лесно измити.

Сапуните обикновено са по-евтини от антибактериалните гелове и други средства за дезинфекция на ръцете.

Още едно предимство е, че обикновеният сапун не убива полезните бактерии по повърхността на кожата.

Днес повечето видове, налични в търговската мрежа, сапуни съдържат една или друга антибактериална съставка. Най-често срещаният антибактериален компонент на сапуна е триклозан, някои антибактериални продукти съдържат алкохол, бензалкониев хлорид и други антибактериални средства.

Ако не е възможно да измиете ръцете си със сапун под течаща вода, препоръчително е да използвате дезинфектанти, като антибактериални гелове, спрейове.

Сапун за ръце

Но, трябва да се помни, че такива препарати не са в състояние да се справят с видимо замърсяване на ръцете. Ефективни са в медицински заведения (болници, старчески домове и други медицински заведения), където имунната система на пациентите е отслабена.

Дезинфектантът за ръце, при който нивото на алкохол е най-малко 60 процента, е ефективна алтернатива в условия, при които няма как да си измиете ръцете.

Прекомерната употреба на антибактериални продукти може да намали количеството на полезните бактерии върху човешката кожа, което може да направи антибиотиците по-малко ефективни в борбата с нови щамове бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати