Мислите, че миете ръцете си правилно? Проверете дали е така

Правилно миене на ръцете

В ежедневието си ние сме в постоянен контакт с всевъзможни замърсени предмети. Ето защо от изключителна важност за нашето здраве е поддържането на добра хигиена както на ръцете, така и на цялото тяло. Но нека сега обърнем поглед към първите.

Необходимо е да мием ръцете си редовно и старателно. Така ще елиминираме множеството микроорганизми и бактерии, полепнали по тях и ще се предпазим от вирусни заболявания и инфекции.

Повечето хора подценяват важността на този процес. Те или не го правят достатъчно често, или го изпълняват неправилно и неефективно.

За качественото измиване на ръцете не е достатъчно едно бързо и повърхностно изплакване под чучура. Необходими са поне 20 секунди старателно търкане, за да сме сигурни, че мръсотията и бактериите са премахнати и ръцете ни са изрядно чисти.

Вижте кой е най-правилният и ефикасен начин за миене на ръцете.

Намокрете ръцете си с вода

Намокрете добре ръцете си, като винаги трябва да използвате топла или поне хладка вода, тъй като нейната температура е от значение за премахването на мръсотията от ръцете ви. Студената вода не действа така ефективно за нейното отстраняване.

Добавете сапун

Винаги използвайте сапун, защото само водата няма силата да отстрани натрупаната нечистотия. След като вече сте си намокрили ръцете, нанесете достатъчно количество сапун, с което да можете да натъркате ръцете си от всички страни.

Старателно измийте всяка част на ръцете си

Съвети за добра хигиена на ръцете

Разнесете и разтъркайте сапуна на ръцете си чрез кръгови движения. Сложете дланта на едната си ръка върху горната част на другата и я натъркайте, след което вплетете пръстите си, движейки ги напред-назад.

Сменете ръцете и изпълнете действието отново. След това разтрийте дланите на двете си ръце една в друга и отново вплетете пръстите си.

Разперете пръстите си и внимателно потъркайте между тях като не пропускате и палеца. Не на последно място по важност, за правилна грижа за ръцете, измийте добре и под ноктите. Повечето хора не им обръщат внимание, но там се крият много микроорганизми и мръсотии.

Облейте ръцете си

Идва ред на изплакването. Използвайте обилно количество вода и облейте отвсякъде, за да отмиете сапуна.

Подсушете ръцете си

Попийте водата от ръцете си с хартиена салфетка или с чиста кърпа, като е желателно кърпата да не е тази, която използвате при почистване на лицето си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати