Ярките плодове и зеленчуци са полезни за очите

Ярките плодове и зеленчуци са полезни за очите
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Червените, жълтите и зелените плодове и зеленчуци не само са приятни за окото, но са и полезни именно за здравето на очите, твърдят американски изследователи. Според тях това се дължи на специални вещества, които се съдържат в ярките плодове и зеленчуци.

Тези вещества се наричат каротиноиди. Затова съветите за консумация на моркови с цел подобряване на зрението имат своето научно обоснование. Цялата тайна е в каротиноидите, които на практика са антиоксиданти.

Те са основен съставен елемент на жълтото петно на ретината. В природата съществуват няколкостотин каротеноиди, но в жълтото петно в ретината на човека има само два пигмента.

Това са лутеин и зеаксантин. Тези пигменти играят защитна функция в жълтото петно. От една страна те обуславят филтрирането от увреждащите сини честоти на светлината, а от друга, в ролята си на антиоксиданти, намаляват активността на окислителните процеси.

Жълтото петно е способно да подобри оптичното качество на светлината и да повиши цветовъзприятието на зрението. Високата концентрация на пигменти в жълтото петно е обратно пропорционална на предпазположеността към някои заболявания на очите.

Те са характерни за възрастните хора и са две – макулярна дегенерация и катаракта. Нивото на пигменти в жълтото петно е толкова определящо, че по концентрацията на каротиноиди в кръвта можем да говорим за здравето на очите.

Ярките плодове и зеленчуци са полезни за очите

Съдържанието на каротиноиди може да се различава. Това е обусловено от генетични особености, пол, възраст и начин на хранене. Но ако на гените, пола и възрастта е трудно да се повлияе, то начинът на хранене може винаги да се коригира.

Трябва да увеличите консумацията на зелени, червени, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци и след по-малко от два месеца резултатите ще са налице. Затова често хапвайте салата от моркови.

Те помагат за предотвратяването на късогледството и укрепват зрението. Боровинките пък усилват остротата на зрението и помагат за доброто нощно виждане. По време на Втората Световна война пилотите са консумирали боровинково сладко преди нощни полети.

Червените чушки и спанакът съдържат мнуго лутеин, който защитава ретината като слънчеви очила и забавя стареенето на очите. Но той се разрушава при топлинна обработка, затова тези продукти трябва да се ядат сурови.

Царевица, портокали, манго и праскови – всички те са богати на зеаксантин, който, както и лутеинът, предпазва ретината от разрушаване и кристалното тяло – от потъмняване. Шипката е доказано средство срещу разрушаване на ретината.

В рибата се съдържат много мастни киселини, които предпазват очите от сухота, както и витамин Е, необходим за защита от вредните фактори и от остаряването. Цитрусовите плодове са необходими, за да се защитят очите от редица инфекции.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати