Мощен удар срещу вирусите: Витамини за висок имунитет

Витамини за висок имунитет
Снимка: 1
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Периодът на пандемия е повод да помислим за укрепване на имунитета, за да се противопоставим на инфекциите, които в този момент набират скорост.

И най-добрият възможен вариант в този случай ще бъдат витамините: те имат способността да се борят с различни заболявания и в същото време защитават организма от увреждане на клетките.

За щастие много от продуктите, които виждаме на рафтовете на магазините всеки ден, съдържат витамини, които укрепват имунната система.

В същото време можете не само да включите желаните продукти в диетата си, но и да приемате специални хранителни добавки.

Ето кои са витамините за висок имунитет, които ще ви помогнат да преборите вирусите:

Витамин А

Витамин А помага за укрепване на имунитета

Витамин А, известен още като бета-каротин, има антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от увреждане, причинено от окисляване.

Тази защита помага за предотвратяване на дегенеративните заболявания, които се появяват по време на стареене.

Освен това витамин А подобрява зрението и спомага за поддържането на здрава кожа, меки тъкани и лигавици. Можете да го намерите в продукти като мазна риба, месо, черен дроб, яйца, мляко и сирене.

Витамини от група В

Комплексът от витамини, обикновено наричани витамини от група В, има способността да превръща храната в енергия, което подобрява всички функции на тялото наведнъж.

Витамин В9, известен още като фолиева киселина, може да намали риска от развитие на някои видове рак. В същото време всички тези витамини спомагат за повишаване на имунитета, което е особено важно в студения сезон.

Страхотни източници на витамини от група В са пресните зеленчуци, черният дроб, яйцата и зърнените храни.

Витамин С

Витамин C за здраве
Снимка: 1

Нашето тяло се нуждае от витамин С, който е от съществено значение за растежа и развитието на човека.

Този витамин се разтваря във вода и естествено се отделя от организма, така че количеството му трябва постоянно да се попълва.

В същото време възможностите на витамин С са наистина безкрайни: той помага при зарастване на рани, блокира увреждането на клетките по време на окисляване (поради мощните си антиоксидантни свойства), което намалява риска от развитие на възпалителни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и рак.

В допълнение, витамин С предпазва организма от токсични химикали и външни дразнители.

Общоприето е, че този елемент е един от най-добрите витамини за противодействие на настинка и грип, но проучванията по този въпрос все още продължават.

Витамин С има положителен ефект върху цялото тяло и спомага за укрепване на имунната система, така че продуктите, в които се съдържа, трябва да бъдат постоянно включвани в менюто ни.

Ягодите, цитрусовите плодове, доматите, пъпешите, зелените и червени чушки, броколите, зеленолистните зеленчуци, сладките картофи са все храни, които се отличават с високо съдържание на витамин С.

Витамин С се съдържа също и в малините, ананаса, брюкселското зеле и карфиола.

Витамин D

Витамин D помага за усвояването на калция и е важен за предотвратяване на дегенеративни костни заболявания като остеопороза.

В този случай витамин D играе жизненоважна роля за укрепване на имунната функция и намаляване на различни видове възпаления.

Този витамин като правило се произвежда в организма под въздействието на слънчевата светлина, но правилното хранене може да помогне и за неговото производство.

Заложете на телешки черен дроб, сирене, яйчни жълтъци и храни, изкуствено подсилени с витамин D (като мляко, зърнени закуски, портокалов сок и кисело мляко).

Витамин Е

Ползи от витамин Е за здравето

Витамин Е пречи на активността на свободните радикали, образувани в резултат на окисляване и причинява генетично увреждане и смърт на клетките - това е основната му функция.

В допълнение, витаминът може да осигури защита срещу сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Достатъчното количество витамин Е предотвратява чернодробните и бъбречните заболявания, а диабетиците могат да се възползват от антиоксидантния му ефект.

Към това добавете факта, че витамин Е може да стабилизира холестерола и кръвната захар. Голямо количество витамин Е се съдържа в пшеничния зародиш.

Други важни източници на този витамин са яйцата, ядките, слънчогледовите семки, тъмнозелените листни зеленчуци, авокадото, аспержите и растителните масла като маслиново, царевично, соево или рапично.

Витамин К

Витамин К играе важна роля в процеса на коагулация, който е необходим за поддържане на нормалното функциониране на кръвоносната система след наранявания.

Помагайки за предотвратяване на калцификация в артериите, витамин К ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания, тъй като натрупването на калций и други вещества в артериите може да доведе до развитие на атеросклероза или втвърдяване на артериите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати