Мерки за безопасност при коронавирус: Как да пазаруваме без да се заразим

Как да пазаруваме без да се заразим
Кухненски стелаж с колелца - резедав
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски стелаж с колелца - резедав
29.00 лв.
Виж ››

В настъпилото време на пандемия заради коронавируса ще отговорим на няколко въпроса, свързани с пазаруването.

Какви мерки за безопасност да вземем, как да се предпазим и да пазаруваме без да се заразим.

Трябва ли да пипаме банкнотите и монетите?

Както всяко нещо, с което голям брой хора влиза в контакт, банкнотите и монетите също могат да пренасят бактерии и вируси. Въпреки това, рискът при докосването им не е по-голям от този при допир с перила, дръжки и кредитни карти.

По тази причина, за да бъдете по-спокойни, може да платите с безконтактна карта или да носите ръкавици, ако плащането се извършва кеш.

Препоръчително е да ограничите докосването на различни повърхности, докато сте навън колкото се може повече. Това не се отнася единствено за парите.

Как да се предпазим в супермаркета?

Мерки за безопасно пазаруване в магазина

Практически невъзможно е да пазарувате без да докосвате отделните храни, количката или дръжките на кошницата, освен ако не носите ръкавици.

Това ви препоръчваме като начало. Повърхностите, които се докосват от клиенти и персонал през целия ден могат да съдържат вируси в продължение на няколко часа. Ето защо ръкавиците са решението на този проблем.

Свежите плодове и зеленчуци пък са абсолютно беззащитни. Що се отнася до някои хлебни изделия, тях може да вземете с щипка, но тя също крие опасност.

Специалистите съветват да мием добре ръцете си възможно по-често. Поддържането на хигиена важи и за магазините, а търговците уверяват, че там се поддържат високи хигиенни стандарти.

Експертите призовават към дезинфекция на ръцете на клиентите при влизане и излизане от магазините, но засега това е само препоръка. Ето защо всеки от нас е отговорен за спазването на общите препоръки за предпазване от коронавируса.

Важно е да не докосваме очите, устата и носа си със замърсени ръце.

В общи линии безопасното пазаруване зависи от нас самите.

Спазване на дистанция от другите пазаруващи, поддържане на лична хигиена и прилагане на препоръчителните мерки за безопасност би било в наша полза.

Градският транспорт носи ли опасност от зараза?

Как да се предпазим в градския транспорт

Градският транспорт е опасен, тъй като там обикновено има струпване на повече хора и няма как да разберем, ако някой е преносител на вируса.

Освен това, дори да няма толкова хора, вие вероятно ще имате допир с вратите, седалките, бутоните, билетите и други.

Експертите съветват, ако трябва да докоснете нещо, да го направите с една ръка. Дръжте телефона си в другата и измийте ръцете си, веднага щом се прибере у дома.

Стойте колкото се може на по-голямо разстояние от хора, които кашлят или кихат. Ръкавиците и маските са препоръчителни тук, ако нямате възможност да избегнете градския транспорт.

Специалистите казват, че ако ходите пеш или карате колело до работа, рискът от зараза е по-малък.

В случай че шофирате до работа, редовно дезинфекцирайте волана, контролните табла и дръжките на вратите. Автомобилът ви съдържа повече микроби, отколкото предполагате.

Може да използвате антибактериални кърпички за почистване на кола, които могат да убият почти всеки вирус, включително и коронавируса.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати